LEVS Groot Hartje impressie3 min

Groot Hartje

Super-urban living

Groot Hartje, Eindhoven

LEVS ontwerpt in opdracht van SDK Vastgoed en Amvest 264 woningen in het hart van Eindhoven vlak naast het Philips Stadion. Het plan verbindt het stadscentrum met het levendige Strijp S, en bevat huur- en koopwoningen en deels een plint van commerciële voorzieningen. De bestaande toegang voor de parkeergarage van het stadion is opgenomen in het ontwerp. Het ensemble creëert een ontspannen, groen woonmilieu met een stedelijk karakter.
 

Superstedelijke locatie

Het plan heeft een zeer hoge dichtheid aan woningen, vlak naast het Philips Stadion, aan het spoor, boven een parkeergarage en grenzend aan het Philipsdorp. Dat vraagt om een verbindende schakel. Bovendien bepalen twee bestaande elementen op het plot in hoge mate de inrichting: de in- en uitrit van de ondergrondse parking en een oude plataan op de hoek. Beide zijn nauwkeurig ingepast in de nieuwe gebouwen en tuinen.

Hoe we een herkenbare plek maken

Het volume sluit aan op de middelhoge woongebouwen naast het stadion. De sterke stedelijke wand langs de straat schermt een geluidsluw binnengebied af. Met positionering en compartimentering van de drie losse gebouwdelen zorgen we voor rustige tuinen en overzichtelijke schaal. Op de kop staan bovendien vier bijzondere stadwoningen, die de aansluiting met de aangrenzende Lijsterbesbuurt markeren.

Onstuimige plek, evenwichtige gevel

Langs de gevels hebben we met minimale ingrepen voor variatie en samenhang gezorgd. Maar ook voor rust. Daar vraagt deze drukke omgeving om. En dat doen we bijvoorbeeld met subtiel terugliggende vlakken in het metselwerk, horizontale betonnen banden in een deel van het plan en een regelmatige verdeling van de balkons.

Drie landschappen in één

S&P Landscape Architecture maakte binnen het plan drie verschillende landschappen. De openbare parktuin op de hoek is met een elegant hek omheind en wordt een bloemrijke, weelderige omgeving rond de oude plataan. De bewonerstuin een niveau hoger heeft een glazen kas en genoeg ruimte voor de bewoners om gezamenlijk te gebruiken naar eigen inzicht. Het derde landschap loopt met klimplanten langs de gevels omhoog naar sedum daken waar water wordt opgevangen en vastgehouden.

LEVS Groot Hartje landscape SP new
Social spaces, water management, ecology & biodiversity (S&P Landscape Architecture)

De keramische benjamin

De stadswoningen aan de kop richting de Lijsterbesbuurt hebben gevels van groen keramiek, geproduceerd door Koninklijke Tichelaar uit Makkum. Met twee tinten groen maken we op de gevel het patroon van een barcode, die doorzet in het hekwerk rond de tuin. De barcode codeert voor ‘040 De Jonghlaan,’ een samentrekking van het Eindhovense netnummer en de straatnaam. Tegelijkertijd refereert de barcode aan de digitalisering van de meest kenmerkende Eindhovense industrie. Van lichtstad tot high-tech campus.

 

Info

Client
SDK Vastgoed en Amvest
Program
22,900m² GFA with 264 dwellings of which 201 mid-rent apartments, 59 owner occupied apartments and 4 singel family houses, commercial space, communal roof garden
Design
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
Projectteam
Surya Steijlen, David Meijer, Mark Gijsbers, Amber Sikkema
Location
Eindhoven
Year
2015 –
Contractor
Stam + De Koning Bouw
Landscape design
S&P Landscape Architecture
Artist impressions
SDK Vastgoed