Groot Hartje

Stedelijk ensemble naast PSV-stadion

Groot Hartje, Eindhoven

Stedelijk én ontspannen

LEVS ontwerpt in opdracht van SDK Vastgoed en Amvest 266 woningen in Hartje Eindhoven. Dit braakliggende gebied pal naast het PSV-stadion verbindt het stadscentrum met de nieuwe ontwikkelingen op Strijp S. Het plan omvat middeldure en dure huur- en koopwoningen met een plint van commerciële voorzieningen. De toegang voor de parkeergarage van het stadion op dit terrein is in het ontwerp opgenomen. De ambitie is om hier een stedelijk én ontspannen woonmilieu te realiseren.

Wand aan het spoor

Drie in hoogte oplopende blokken vormen samen een ensemble en zijn een stedelijke wand richting het spoor. Een intieme binnenwereld is gericht naar de al bestaande bebouwing van Hartje Eindhoven. Hier is het aangenaam verpozen op het verhoogde groene dek met urban farming of in het gemeenschappelijke parkje waarin de enorme bestaande boom is opgenomen.

De 'Benjamin'

De overgang tussen de stadse nieuwbouw en de bestaande, kleinschalige Lijsterbesbuurt met arbeiderswoningen wordt gemaakt met een heuse ‘Benjamin’, een knietje aan het gebouw met vier eengezinswoningen. Op deze plek komt een groen huis met gouden accenten voor de verdreven middenklasse: de leraar, de politieagent en de postbode. Het adres van de Benjamin, De Jonghlaan, is als barcode over de gevel heen gedrapeerd en wordt ook in het hekwerk langs de straat doorgezet. Een verwijzing naar een door automatisering veranderde samenleving.

Robuust en warm

De materialisering en detaillering van het ensemble is robuust en warm tegelijk, met gesinterde roodbruine bakstenen en betonbanden. De blokken bevatten een grote rijkdom aan woningtypes waar het straks goed wonen is rondom de gemeenschappelijke groene hoven.

Info

Opdrachtgever
SDK Vastgoed en Amvest
Ontwerp
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
Projectteam
Surya Steijlen, Mark Gijsbers, David Meijer, Amber Sikkema
Programma
266 appartementen, commerciële ruimte
Locatie
Eindhoven
Jaar
2015 –
Landschapsontwerp
S&P Architektura Krajobrazu