ROOT

Wonen tussen de bomen

ROOT, Eindhoven

De symbiotische stad

Ons ambitieuze ontwerp voor een natuurinclusief woongebouw gaat een verbindende schakel worden tussen wonen en groen in de Eindhovense wijk Mensfort. Door haar ronde vorm kunnen we met één krachtig gebaar een aantal grote kwaliteiten realiseren: behoud van bijna alle oude bomen op het kavel, brede woonkamers met panoramische balkons, terrassen en intimiteit in een ruime binnentuin. Met stevige houten terraszones die zweven boven het omliggende park creëren we een overgangszone tussen binnen en buiten. Er ontstaat een symbiotische relatie tussen de mensen, dieren, insecten, planten en stedelijke cultuur van de omgeving.

Groenstructuren verbinden

ROOT ligt op een centrale plek in de Eindhovense buurt Mensfort: grenzend aan het groene hart van de wijk en het knooppunt van drie wijkroutes, ontmoeten diverse bebouwingstypen elkaar hier. Langs de soepele gekromde lijn van het volume ontwerpen we een overgangszone tussen die verschillende soorten omgevingen. Er ontstaan zo bovendien twee werelden: een openbaar stadpark en een collectieve binnentuin voor de bewoners. BOOM Landscape maakte voor beide het landschapsontwerp, waarin ook de bestaande oude bomen kunnen blijven staan. Wandelpaden verbinden het park met de omgeving.

Rond de binnentuin worden alle woningen ontsloten door brede galerijen, waar het zonlicht van boven binnendringt, en die iets verhoogd boven de tuin hangen. Zo ontstaan zitplekken waar genoten kan worden van intimiteit en rust.

Het houten skelet

Aan de buitenkant openen de gevels zich met brede groene terrassen. Halverwege de wand vormt het donkere accent van de maisonnettes met dakterras een subtiele vierde laag. Aan de noordelijke kop komen de kromme wanden samen in een doorgang naar het groene binnenhof.

De gridstructuur in de gevel refereert aan het lijnenspel in de omliggende wederopbouw architectuur. Als een flexibel skelet buigt de houten structuur mee met het ronde volume, terwijl de vele verticale lijnen de kleinschalige verpanding benadrukken. De vierde laag is een subtiel accent van zwart gekleurde houten gevelbekleding. De verspringende houten ribben zorgen tevens voor extra privacy en zijn een knipoog naar de nieuwere omliggende hoogbouw met eveneens dynamische gevelindelingen.

Wonen tussen de bomen

De materiaalkeuze versterkt het gevoel van ‘wonen tussen de bomen’. Dit is overal voelbaar: op de luchtige, begroeide balkons, onder de pergola’s, binnen in de lichte woningen, langs de levendige galerijen en in de natuurlijke binnentuin.

De zwevende balkons benutten tevens de verhoging in het maaiveld, die ontstaat door de half-verdiepte parkeergarage, om een gevoel van afstand en privacy te creëren. Vanaf de zwevende terrassen op de begane grond daal je af naar de openbare tuin. En van daar als vanzelf de wijk in.

Info

Opdrachtgever
Vorm
Ontwerp
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
Projectteam
Christiaan Schuit, Marijn Luijmes, Timea Sandor
Programma
55 middel dure en vrije sector koopwoningen, multifunctioneel ontmoetingsplek, ondergronds parkeren en fietsenstalling
Locatie
Eindhoven
Jaar
2020 –
Landschapsontwerp
BOOM Landscape
Artist impressions
Vivid Vision