LEVS ADI ai1

Hoofdkantoor ADI

Een groene oase

Hoofdkantoor ADI, Sangha, Mali

Het nieuwe hoofdkantoor van stichting ADI is een kleine oase. Bovenop de rotsige vlakte rond het dorp Sangha in centraal Mali ontwierpen we een ensemble van gebouwen, tuinen en een watertoren. De stichting groeit en de werkzaamheden vragen om meer werkruimte dicht bij de lopende projecten in de regio.

Alles komt hier samen

Het complex bestaat uit acht werkkamers, een centrale vergaderruimte, een opslaggebouw, een watertoren en vier woningen. Daartussen liggen vier verhoogde bedden met moestuinen. Ook rond de werkruimtes komen bedden met beplanting. In de gebouwen komen veel van de metselwerk-details terug die met de geperste leemstenen gemaakt kunnen worden, zoals de koepeldaken, ventilatie-gevels, verticale ribben en terugliggende gevelvlakken.

Visitekaartje van ADI

Het complex is het visitekaartje van de stichting en haar werk: gebouwd met geperste leemstenen, collectief beheerd en met meerdere moestuinen. Studenten van het nabijgelegen Praktijklyceum hebben hier tijdens de bouw een kans gekregen hun beste metselwerk te laten zien. De moestuinen worden ter beschikking gesteld aan en onderhouden door het lokale vrouwencollectief.

We benutten de kans om te experimenteren

Speciaal voor dit project zijn een aantal nieuwe steen-typen toegepast. Voor de kaders rond de ramen zijn golvende bakstenen gemaakt. Het kozijn zelf is gemaakt door lokale producenten. Dat draagt bij aan de herkenbaarheid van de architectuur. Ter bevordering van een aangenaam binnenklimaat, zijn in de werkruimtes een dubbel dak en dubbele wanden gemaakt; de geribbelde metalen golfplaat-daken steken aan de voorkant uit en voorzien de entreezone van schaduw.

Info