All News

Lessen uit Zwolle: op naar een biobased realiteit

11 July 2023

LEVS Nieuwe Vezelmark 1 min

Afgelopen vrijdag maakte een zevenkoppige jury de winnaar bekend van ontwerpprijsvraag Biobased en Natuurinclusief bouwen op de Nieuwe Veemarkt in Zwolle, uitgeschreven door het College van Rijksadviseurs en de gemeente Zwolle.

In de laatste ronde deden nog drie teams mee. Helaas heeft het team met LEVS niet gewonnen. Wij feliciteren winnaar ‘De Nieuwe Veenmarkt’ van harte! Uiteindelijk wint hier natuurlijk iedereen: de hier ontwikkelde kennis, visies en nieuwe samenwerkingen zijn cruciaal voor de urgente duurzame bouwtransitie waar we in zitten.

In de prijsvraag zochten wij een balans tussen omdenken en haalbaarheid morgen. De realiteit van de bouw vandaag is dat biobased verdichten in binnenstedelijke gestapelde contexten nauwelijks van de grond komt. Hout, vlas, hennep en stro zijn nog verre van gangbaar. Zeker niet op de grote schaal die nodig is. Daarom hebben wij gewerkt aan een realistisch idealistisch plan dat inzet op maximale realisatiekans. Ons motto: we moeten het nu gaan doen, de klimaatcrisis wacht niet.

De gemeente heeft een stevig pakket aan woon-, werk-, en mobiliteitswensen voor de locatie. Wij realiseren het hele gevraagde programma met een optimaal ontwerp van biobased materialen, bouwmethoden, typologieën en financieringsmodel waar we morgen mee kunnen beginnen. Waar we corporaties, bouwers, buurtbewoners, boeren en alle andere betrokkenen in mee kunnen nemen. Wij geloven in het samenvoegen van idealisme en realisme om tot haalbare strategieën voor impact op grote schaal te komen.

Daar hebben we aan gewerkt met dit fantastische team: DELVA Landscape Architecture and Urbanism, ATELIERFRONT, Finch Buildings, Norbert Schotte, Piqet Development en ZieglerGautier.

Wij bedanken de gemeente Zwolle en de jury, bestaande uit Francesco Veenstra (Rijksbouwmeester), Joke Dufourmont (AMS institute), Jan Willem van de Groep (Building Balance), Maike van Stiphout (DS Landschapsarchitecten), Vincent Taapken (New Industry Development), Wouter Veldhuis (Rijksaviseur fysieke leefomgeving) en Gooitske Zijlstra (Placemaker).