LEVS Harbour Club6 min

Cruquius - Harbour Club

Slapen boven een club?

Cruquius - Harbour Club, Amsterdam

Harbour Club verbindt een complex programma met de nieuwe wijk en haar geschiedenis in een ondogmatisch en optimistisch ontwerp. Een bewaarde wijnterminal met restaurant is aangevuld met een geluidsdichte eventzaal, betaalbare woningen en spectaculaire silo-woningen op het dak. Placemaker en icoon tegelijk.

Nieuwe wijn in oude vaten

De oude wijnterminal uit 1901 tussen Cruquiusweg en Entrepothaven is sinds 2012 het adres van restaurant The Harbour Club. Hij is nu een onderdeel geworden van een nieuw, krachtig ensemble met een kloeke, industriële uitstraling. Betonnen kaders met een invulling van glas en bronskleurig aluminium refereren aan de oude industriële haven met zijn pakhuizen. Drie stalen wijnsilo’s op het dak vormen een nieuw icoon voor het Cruquiuseiland.

LEVS The Harbour Club15 min
Foto: BeemFlights

Bruisende mix van functies

Het gebouw aan de nieuwe jachthaven heeft een programma van 10.000 m². Een bruisende mix met restaurant, eventlocatie, 81 starterswoningen, drie luxe stadswoningen en 5 woon-werkwoningen. De parkeerplaatsen voor het project worden in een ondergrondse garage op de kavel ernaast gerealiseerd.

Nieuwbouw omarmt historisch pakhuis

De karakteristieke wijnterminal met zijn fraaie houten constructie behield de functie als restaurant, ook tijdens de bouw. Na de demontage van de naastgelegen bedrijfshal uit de jaren 90 kwam de oorspronkelijke baksteengevel aan de Cruquiusweg deels weer in het zicht. Op deze goed zichtbare plek is nu een nieuw plein met de entree voor het restaurant en de eventlocatie. Het terras aan het water sluit straks aan op de nieuwe openbare promenade langs de kade. De L-vormige nieuwbouw van zes lagen omarmt de oude wijnterminal vanaf het nieuwe plein tot aan de kade en sluit aan op de typologie van de nieuwbouw ernaast.

Wonen in een wijnsilo

Echte blikvangers zijn de drie stalen wijnsilo’s op het dak. Zij zijn als icoon van de eilandgeschiedenis behouden en hebben een nieuwe functie als opgetilde luxe stadswoning. De woningen met drie verdiepingen staan op een gezamenlijk dakterras in een groen daklandschap. Ze zijn steeds een beetje gedraaid, zodat ze een optimaal uitzicht bieden vanuit het nieuwe panoramaraam.

Doos-in-doos

Op de onderste drie lagen aan de Cruquiusweg is de nieuwe eventruimte van The Harbour Club gevestigd. Met het doos-in-doos-principe is de ruimte geheel losgekoppeld van de overige functies in het gebouw om geluidsoverlast te voorkomen. De doos met een eigen fundering bestaat uit een stalen frame met prefab beton. Daarboven zweven doorzonwoningen, gedragen door vier 16 meter lange balken. Een tweede, glazen huid vormt bovendien een bufferzone en dient als foyer.

LEVS Harbour Club12 Nico Alsemgeest min
Foto: Nico Alsemgeest Fotografie
211105 Facebook Bouwwereld doos in doos

"Is een theaterzaal op de begane grond van een nieuw appartementencomplex realiseerbaar? Bij The Harbour Club in Amsterdam durfden ze het aan. Een doos-in-doosconstructie met een bijzonder grote spouw én een verend opgehangen plafond zorgden er mede voor dat de bewoners van de bovengelegen appartementen ’s nachts rustig kunnen slapen."

Lees het artikel op de website van Bouwwereld.

Facebook

Wonen aan de haven

In de nieuwbouw zijn 81 starterswoningen ontworpen. Een deel zijn 3,6 m brede doorzon-studio’s boven de eventruimte met aan weerzijden een loggia en een leefgalerij. Het andere deel zijn eenzijdig georiënteerde woningen die aan de restaurantkant vijf meter over het oude pakhuis kragen. Hun half inpandige balkons bieden zowel privacy als fraai uitzicht over de haven en het nieuwe groene dak met mos-sedum op de oude wijnterminal.

Publicatie van Harbour Club in De Architect van maart 2022

Info

Opdrachtgever
Amvest
Programma
11.200 m² met 3.200 m² restaurant en theater, 81 startersappartementen (huur), 3 luxe stadswoningen, 5 woon-werkwoningen
Ontwerp
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof, Christiaan Schuit, Surya Steijlen
Projectteam
Daan Goedhart, Mark Gijsbers, Eerde van Leeuwen
Locatie
Amsterdam
Jaar
2016 – 2021
Aannemer
Bouwbedrijf M.J. de Nijs & Zonen
Fotografie
LEVS architecten, Luchtfoto BeemFlights, Nico Alsemgeest Fotografie, Stadsarchief Amsterdam
Artist impressions
Zes x Zes