LEVS 2 Peer1

Cruquius - 2Peer

Community wonen

Cruquius - 2Peer, Amsterdam

Op steenworp afstand van ons kantoor maakte LEVS het ontwerp voor appartementengebouw 2Peer. Samen met De Bocht en De Loods vormt het project De Binnenbocht in het ontwikkelgebied Cruquius.

Scharnier tussen oud en nieuw

Het gebouw staat in het groene hart van het Cruquiuseiland. Hier proef je al de kwaliteiten die het voormalige industrie-eiland straks zal bieden: stadse dichtheid, groene ruimte, oud en nieuw, spannende doorzichten. Een plek waar je kan relaxen op het terras van de brouwerij met het open water van de Entrepothaven om de hoek. Aan de grens naar het Insulindeterrein met kleinschalige bebouwing uit 1919 is de nieuwbouw het scharnier tussen de bestaande bebouwing op de Insulinde-locatie aan de binnenbocht en de Sigma-locatie aan de buitenbocht met de karakteristieke verffabriek uit 1958.

Informeel in het groen

De bakstenen gevel met stalen liggers verbindt de industriële sfeer met de baksteenarchitectuur van de omliggende nieuwbouw. Het gebouw staat met zijn afgeronde hoeken informeel in het groen en vormt zo een antwoord op de vele richtingen die hier samenkomen.

Woningdelers

In de 24 friends-appartementen van 70 tot 105 m² delen twee en drie bewoners een woonkeuken en buitenruimte maar hebben ieder een eigen grote woon-slaapkamer van 20-25 m² met eigen badkamer. Schuivende louvres op de gevel vormen een dynamisch gevelbeeld en bieden tegelijk privacy voor de bewoners, net als de opgetilde begane grond.

Info

Opdrachtgever
Amvest
Programma
3.400 m² met 24 appartementen voor woningdelers, inpandige parkeergarage met 13 plaatsen
Ontwerp
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
Projectteam
Surya Steijlen, Tibor Kis, Dennis Meijerink, Eerde van Leeuwen, Daan Goedhart, Christiaan Schuit
Locatie
Amsterdam
Jaar
2015 – 2020
Aannemer
Koopmans
Ontwerp openbare ruimte
Buro Lubbers