LEVS De Bocht48 Ossip Van Duivenbode min

Cruquius - De Bocht

Een compacte community

Cruquius - De Bocht, Amsterdam

Het witte terrasgebouw De Bocht is vanuit de wijde omgeving een herkenbaar punt midden in de nieuwe wijk Cruquiuseiland in Amsterdam Oost. De stad komt hier samen: van verpleger tot CEO, singles en gezinnen, sociale huurders en kopers. Iedereen kan van de kwaliteiten van Amsterdam en deze plek genieten. De Bocht is een antwoord op de vraag hoe we dicht op elkaar kunnen wonen en toch leefbare, gelijkwaardige buurten met eigentijdse gebouwen krijgen. Samen met De Loods en 2Peer vormt het De Binnenbocht, een samenhangend drietal aan het water.
 

Dicht op elkaar maar alle ruimte

Ons ontwerp voor het gestapelde terrasgebouw De Bocht brengt al deze levens samen. Dicht op elkaar, en toch alle ruimte. Een ingenieuze stapeling van woningtypologieën. Aan het water, op verspringende terrassen, aan een binnentuin en uitkijkend over de omliggende oostelijke eilanden en de toekomstige Sluisbuurt. Iedereen profiteert mee van de kwaliteiten van het gebouw, zoals ruime entrees, rust, uitzicht, intimiteit, licht en vanzelfsprekende saamhorigheid: wij wonen hier. Aan de straatzijde in de plint is ruimte voor kleine bedrijvigheid. Samen maakt het van De Bocht een compacte community voor de hedendaagse stad.

Leegloop wordt levendigheid

De Bocht staat in het hart van het eiland, aan het water, naast een café, brouwerij, restaurant en toekomstige winkels. Tien jaar geleden nog was dit een leeglopend industrieel havengebied. Nu ontstaat hier een nieuwe woonwijk. Toch blijft het industriële en maritieme karakter onderdeel van de plek.

Hoe los je dit op?

De Bocht loopt op van 7 lagen tot een hoogteaccent van 15 lagen. In deze complexe stapeling passen 110 koop- en huurwoningen voor de sociale en vrije sector, 11 drielaagse stadswoningen aan de haven en de intieme tussenstraat en 700 m2 commerciële ruimte aan de straatzijde. In de kern van het gebouw bevinden zich de drielaagse parkeergarage, bergingen en een fietsenstalling. Daarbovenop een binnentuin, voor iedereen toegankelijk.

Zo wil je thuiskomen

In De Bocht hebben we veel aandacht besteed aan lichte, ruime entrees en slimme verbindingen van de gedeelde ruimtes voor alle bewoners zoals de binnentuin, de haven, de garage en de fietsenstalling. De ingangen in de toren en aan het water hebben hoge vides met veel glas. In de toren verbindt een vide vier verdiepingen. Van het lichte trappenhuis aan de straat kijk je op twee niveaus de inpandige parkeergarage in. Zo zien en ontmoeten bewoners elkaar op mooie, ontspannen plekken in en rondom het gebouw.

 

Steigerloos bouwen bewezen

De Bocht is volledig uitgewerkt in BIM. Het plan is opgebouwd uit prefab elementen, zodat het steigerloos opgebouwd kon worden. Alle gevelelementen - circa duizend - worden volledig afgemonteerd in de fabriek. De helft ervan zijn sandwichelementen, compleet met beton, metselwerk, isolatie, kozijnen, glas en gevelroosters. De speciale wit-bruine baksteen refereert aan het maritieme en het industriële.

Info

Opdrachtgever
Amvest
Programma
20.300 m² met 124 woningen (42 huur- en 52 koopwoningen, 19 sociale huur, 11 stadswoningen), 700 m² commerciële ruimte, inpandige parkeergarage
Ontwerp
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof, Christiaan Schuit, Surya Steijlen
Projectteam
Marco Rats, Tibor Kis, David Meijer, Ingeborg van Lent, Bart Beentjes
Locatie
Amsterdam
Jaar
2015 – 2021
Aannemer
Koopmans
Ontwerp openbare ruimte
VLUGP (binnentuin), Buro Lubbers (maaiveld)
Fotografie
Ossip van Duivenbode, LEVS architecten