Cruquius - De Bocht

Stapeling van terrassen

Cruquius - De Bocht, Amsterdam

Op steenworp afstand van ons kantoor maakte LEVS het ontwerp voor De Bocht. Samen met De Loods en 2Peer vormt het project De Binnenbocht in het ontwikkelgebied Cruquius.

Hoogteaccent

Het volume van De Bocht loopt trapsgewijs op van 7 tot 15 lagen. Het is daarmee straks één van de hoogteaccenten op het Cruquiuseiland en staat in een stedenbouwkundige lijn met de hoogteaccenten Pacman op Borneo en The Whale op Sporenburg. De toren staat net uit de kadelijn en beëindigt de Entrepothaven visueel. Aan de waterzijde en naast de loods loopt het volume trapsgewijs af van 7 tot 3 verdiepingen en sluit zo visueel aan bij de lagere bebouwing daar. De architectuur is groots en maritiem. De witte gemetselde gevels met brede panoramaramen sluiten aan bij de nieuwe kadebebouwing aan de zuidzijde van de Entrepothaven.

Gevarieerd programma

De 11 drielaagse stadswoningen van 120 m² liggen aan de havenkant en hebben direct toegang vanuit het maaiveld. In de plint langs de Cruquiusweg zijn 700 m² commerciële ruimtes en op de verdiepingen 110 koop- en huurappartementen voor de sociale en vrije sector van 50 tot 280 m². De woningen en bedrijfsruimtes omsluiten een drielaagse inpandige parkeergarage met daarbovenop een binnenhof.

Prefab-gevel

De gevel bestaat uit prefab-elementen. Daarom kan het gebouw geheel steigerloos opgetrokken worden tot een hoogte van bijna vijftig meter. Alle gevelelementen - het zijn er circa duizend - worden volledig afgemonteerd in de fabriek. De helft ervan zijn sandwichelementen; compleet met beton, metselwerk, isolatie, kozijnen, glas en gevelroosters.

1528 200828 LEVS De Bocht stadswoning
Stadswoning
1528 200828 LEVS De Bocht huurwoningen
Galerijwoningen
1528 200828 LEVS De Bocht terraswoningen
Terraswoningen
1528 200828 LEVS De Bocht torenwoningen
Torenwoningen

Info

Opdrachtgever
Amvest
Ontwerp
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
Projectteam
Surya Steijlen, Marco Rats, Tibor Kis, David Meijer, Ingeborg van Lent, Bart Beentjes
Programma
20.300 m² met 42 huur- en 49 koopwoningen, 19 sociale huur/koop woningen, 11 stadswoningen, 700 m² commerciële ruimte, inpandige parkeergarage
Locatie
Amsterdam
Jaar
2015 –
Aannemer
Koopmans
Ontwerp openbare ruimte
Buro Lubbers
Artist impressions
Zes x Zes, Moare