Cruquius - De Loods

Van afvalloods naar loftwoning

Cruquius - De Loods, Amsterdam

Op steenworp afstand van ons kantoor maakte LEVS het ontwerp voor De Loods. Samen met De Bocht en 2Peer vormt het project De Binnenbocht in het ontwikkelgebied Cruquius.

Rijk industrieel verleden

De karakteristieke loods halverwege de gebogen Cruquiusweg werd in 1959 als magazijn gebouwd en tot medio 2015 door afvalbedrijf Remepa gebruikt. Net als de gebouwen van de Insulinde oliefabriek ernaast en de voormalige Sigma verffabriek getuigt de loods van het rijke industriële verleden van het gebied. Daarom is het gebouw op gemeentelijke spelregelkaart Cruquiuseiland als ‘behoudenswaardig’ aangeduid.

Karakteristieke elementen

Het meest typerende van het gebouw is de contour met een hoofdbeuk en puntdak en aan weerszijden twee lagere zijbeuken. De constructie van stalen spanten met de vakwerkliggers, de bakstenen buitengevels en de lichtstraten zijn de karakteristieke elementen. Gezien de grondvervuiling met asbest is behoud niet mogelijk en wordt de loods gereconstrueerd.

Industriële sfeer

De Loods krijgt een invulling met acht loftwoningen van 140 tot 200 m². Uitgangspunten voor het ontwerp zijn de industriële sfeer van het interieur met de zichtbare stalen constructie. Het project is in aanbouw en zal na de reconstructie een belangrijke bijdrage leveren aan de identiteit van de Cruquiusweg.

Info

Opdrachtgever
Amvest
Ontwerp
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
Projectteam
Surya Steijlen, Lenka Rezbarikova, Daan Goedhart
Programma
2.300 m² met 8 loftwoningen, inpandige parkeergarage met 18 plaatsen
Locatie
Amsterdam
Jaar
2015 –
Aannemer
Koopmans
Ontwerp openbare ruimte
Buro Lubbers
Artist impressions
Zes X Zes, Moare