LEVS Loods min10

Cruquius - De Loods

Van afvalloods naar loftwoning

Cruquius - De Loods, Amsterdam

De Loods, een ode aan het industriële verleden van het Cruquiuseiland. Deze herinterpretatie van een pakhuis biedt nu ruimte aan 8 bijzondere loftwoningen van 140 tot 200 m². Samen met de LEVS projecten De Bocht en 2Peer vormt het gebouw De Binnenbocht in het ontwikkelgebied Cruquius.

Rijk industrieel verleden

Halverwege de gebogen Cruquiusweg werd de karakteristieke loods in 1959 als magazijn gebouwd en tot medio 2015 door afvalbedrijf Remepa gebruikt. Net als de gebouwen van de Insulinde oliefabriek ernaast en de voormalige Sigma verffabriek getuigde deze loods van het rijke industriële verleden van het gebied. Daarom werd het gebouw op gemeentelijke spelregelkaart Cruquiuseiland als ‘behoudenswaardig’ aangeduid.

LEVS De Loods4 min
Spectaculaire lofts met de originele spanten

Karakteristieke elementen

Het meest typerende van het gebouw is de contour met een hoofdbeuk en puntdak en aan weerszijden twee lagere zijbeuken. De constructie van stalen spanten met de vakwerkliggers, de bakstenen buitengevels en de lichtstraten zijn de karakteristieke elementen. Gezien de grondvervuiling met asbest is behoud niet mogelijk en wordt de loods gereconstrueerd.

Fijne buitenruimte

Tussen De Loods en De Bocht loopt een intiem woonstraatje. Langs beide zijden hebben alle woningen een terugliggende buitenruimte. Aan de waterkant begrenst De Loods een nieuw plein, met bomen, bankjes en picknicktafels.

Industriële sfeer

Het parkeren zit verstopt in de kern. Daaroverheen lopen de woningen trapsgewijs omhoog naar een patio in de nok. Binnenin benadrukken de hergebruikte, originele stalen spanten de ruimtelijkheid en geschiedenis van het gebouw. Buiten zorgen de opvallende rode en blauwe schuifdeuren ervoor dat De Loods een niet te missen aanwezigheid is, en een herinnering aan het verleden in het hart van het eiland.

Info

Opdrachtgever
Amvest
Programma
2.300 m² met 8 loftwoningen, inpandige parkeergarage met 18 plaatsen
Ontwerp
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
Projectteam
Surya Steijlen, Lenka Rezbarikova, Daan Goedhart, Ingeborg van Lent
Locatie
Amsterdam
Jaar
2015 – 2021
Aannemer
Koopmans
Ontwerp openbare ruimte
Buro Lubbers
Artist impressions
Zes X Zes