LEVS Cruquiusboek foto1 min

Boekpublicatie

Cruquius: pleidooi voor typologisch experiment

Boekpublicatie

Als het Amsterdamse Cruquiuseiland muziek zou zijn, dan was het jazz, de stijl die zich kenmerkt door de swing feel, onverwachte accenten en improvisatie. Deze publicatie geeft een volledig overzicht van de vier ontwerpen die LEVS hier maakte - De Bocht, De Loods, 2 Peer en Harbour Club - , met tekeningen, fotografie, essays en analyses van stedenbouw tot woningplattegrond en van opdrachtgever tot bewoner.

Haventransformatie

Het Cruquiuseiland is het laatste van de Oostelijke Eilanden dat getransformeerd wordt tot stedelijke woonwijk. In de voormalige industriële haven realiseerde LEVS architecten in opdracht van Amvest vier gebouwen: De Bocht, De Loods, 2Peer en Harbour Club. Samen zijn de projecten goed voor een grote woonvariatie, met 166 huurappartementen, 49 koopappartementen, 14 stadswoningen, 8 loftwoningen, 5 woon-werkwoningen, 24 huurappartementen voor woningdelers, een restaurant en eventruimte, commerciële ruimte en 3 inpandige parkeergarages.

Typologisch experiment

Cruquiuseiland ontpopte zich tijdens de economische crisis tot een stedenbouwkundige en architectonische ‘testsite’ waar - zonder vastomlijnd stedenbouwkundig plan - een nieuw stuk stad is verrezen. De vier ontwerpen van LEVS voegen samen een grote variatie aan architectuur, vernieuwende woningtypen en -plattegronden en een rijkdom aan (semi)openbare ruimtes aan de stad toe.

De publicatie gaat uitgebreid in op deze typologische variatie. Uiteindelijk is Cruquius een pleidooi voor typologisch experiment. Experiment waar het plezier vanaf spat, in de traditie van het Oostelijk Havengebied.

Het boek

Het boek geeft een volledig overzicht van de vier ontwerpen, met tekeningen, fotografie, essays van LEVS en architectuurcriticus Kirsten Hannema en analyses van stedenbouw tot woningplattegrond en van opdrachtgever tot bewoner.

Het boek is hier te bestellen en ligt te koop in Amsterdam bij boekhandel Architectura & Natura, architectuurcentra Arcam en BAC, en in Rotterdam bij NAi Booksellers.

Info

Opdrachtgever
In eigen beheer uitgegeven
Programma
224 pagina's. 22,5x30 cm. €40,- incl. BTW excl. verzendkosten
Ontwerp
LEVS architecten
Jaar
2024