LEVS Bensdorp boek10 Verbeterd SR 1

Boekpublicatie

Bensdorp: een fabrieksterrein in beweging

Boekpublicatie

Het verhaal van een uitzonderlijk transformatieproject. 'Bensdorp, een fabrieksterrein in beweging' geeft een kijkje achter de schermen van het ontwerp- en bouwproces met tekeningen, fotografie, archiefbeelden en essays. Het is een publicatie over architectuur-ambacht en een ‘poëtisch pragmatische’ omgang met erfgoed. Een rijkelijk geïllustreerde analyse voor de echte liefhebber.

Over Bensdorp


Meer dan twintig jaar nadat de laatste chocoladereep van de band kwam, is het fabrieksterrein van Bensdorp in het hart van Bussum een stralend woon-werkgebied geworden. LEVS was vanaf 2004 betrokken bij de planvorming. De fabriek was toen helemaal volgebouwd en in verval, maar had een onmiskenbaar karakter. Economische crisis, meerdere herziene ontwerprondes en een faillissement hebben niet tegengehouden dat het project in 2022 is opgeleverd.


Het plan ontving de Arie Keppler Prijs 2022 in de categorie ‘Geheugen en Toekomst’, de Bazelprijs Gooise Meren en werd gepubliceerd in het Architectuur Jaarboek 2022/2023. De Jaarboek-jury schrijft erover: “Ondanks tegenslagen is de geest van de Bensdorp-geschiedenis met overtuiging veiliggesteld, wat een uitzonderlijke prestatie is.”

Op onconventionele maar harmonieuze wijze brengt het ontwerp van LEVS vier erfgoedstrategieën samen: reconstructie, restauratie, herinterpretatie en passende nieuwbouw. Deze publicatie vertelt het hele verhaal en eert een van de langstdurende projecten van het bureau.

Het boek

Bensdorp biedt een uitgebreid inzicht in het ontwerp- en maakproces, met archiefbeelden, analysetekeningen en reflectie van LEVS. Bijzondere aandacht gaat uit naar de omgang met bestaande elementen, materiaal en detaillering. Architectuurhistoricus Isabel van Lent beschouwt Bensdorp in een bredere context van Nederlandse omgang met erfgoed door de jaren heen. In twee voorwoorden reflecteren oud fabrieksdirecteur L.W. Bensdorp en nieuwe bewoners van de loftwoningen in het Brosgebouw op hun Bensdorp.

Bij Bensdorp is niet ingezet op maximaal contrast tussen oud en nieuw, zoals dat al zo lang gangbaar is. In de geest van het fabriekscomplex is een familie van gebouwen gemaakt, een geraffineerd ensemble, waarmee het scala aan mogelijkheden tussen twee uitersten – historiserende reparatie versus contrastrijke nieuwbouw – worden verkend.

Isabel van Lent, architectuurhistoricus

Info

Opdrachtgever
In eigen beheer uitgegeven
Programma
192 pagina's. 22,5x30 cm. €40,- incl. BTW excl. verzendkosten
Ontwerp
LEVS architecten
Jaar
2023