St. Ignatius Grammar School

Interweaving neighbourhood, architecture and ideals

St. Ignatius Grammar School, Amsterdam

The school in the 1930’s district Amsterdam-Zuid is an award-winning and particular sustainable building. Right in the middle of a typical residential neighbourhood in Berlage-style a huge puzzle on a brisk expansion is successfully accomplished. The grammar school with a rich tradition is established in a local monument from the 50’s. According the municipality, it had to grow from 500 to 750 pupils. It was possible to remain where it was but then everything - including bicycle storage and equipment -had to be resolved indoor or on-site within a fixed volume.

LEVS had the task to almost double the number of square meters under one roof, while giving the building more space. The old building was highly and extremely durable renovated and given a contemporary new brother. The new building reaches until 8 meters underground to include a gymnasium and a music classroom. An old underground bunker was redesigned as a bicycle storage room, making the best use of space. A transparent central hall connects the old and new building and creates a sheltered court.

Vergeleken met vroeger is alles heel groot, dat is fijn. We hebben nu een eigen gymzaal en overal computers. Die glazen schuifdeuren geven een gevoel van ruimte. Wat ik mooi vind, zijn de bruggen van de oude naar de nieuwe vleugel, de gangen en de mediatheek. Daar is lekker veel kleur.

Jens, leerling klas 2

We succeeded to renovate the existing school in a high-quality and extremely sustainable manner and to add a contemporary new construction brother. An old underground bunker has been redesigned as a bicycle cellar, so that the space is optimally used. Another outside space for the breaks lies to the west of the old building where a suspended area with benches in the window frames is an attractive conversation place.

Gebouwen die hun originele functie behouden, hebben nu eenmaal de beste overlevingskans. Als de school hier was vertrokken, had het pand waarschijnlijk lange tijd leeg gestaan.

Jeroen Schilt, Bureau Monumenten & Archrologie Amsterdam

The four educational levels are carefully designed for the ‘new way of learning’. There are no long corridors anymore with lots of classrooms but transparent rooms with sliding glass doors so they can be made larger or smaller. There is space for different methods and cross-fertilization between disciplines. The new Ignatius can move with the way children are learning. This flexibility offers an advantage in the future.

We willen onze leerlingen de ruimte geven om het beste uit zichzelf te halen. Met het nieuwe gebouw is die ruimte letterlijk gecreëerd.

Anita Swenneker, rector/opdrachtgever

Het gebouw bevalt ontzettend goed. Er zijn mooie lichte studieruimtes, werkruimtes en lokalen. Die openheid is echt te gek. Je ziet nu hoe vier verschillende klassen de deuren openzetten en gezamenlijk gebruikmaken van de tussenruimte. Ik vind dit een volwassen manier van onderwijs geven.

K. Bogert, docent biologie en X8

The grammar school is based on the principles of a ‘Fresh school’ which why it has an extremely healthy interior climate. Measures such as an innovative lightning concept and a thermal storage for floor heating and cooling make that both, the renovated and the new wing achieve the highest energy label.

Info

Client
Stichting VO Amsterdam-Zuid (SVOAZ)
Design
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
Projectteam
Bob de Vries, Stefan Lippert, Axel van Leeuwen, Daan Goedhart, Ulf Bjällerstedt, Femke Kamp
Program
Duurzame uitbreiding en renovatie (8.100 m²) met 30 klaslokalen en 9 open studieruimtes, multifunctionele aula met kantine, ondergrondse gymzaal, muzieklokaal en fietsenstalling, tekenlokaal, mediatheek, docentenkamer en -werkplekken, facilitaire ruimtes
Location
Amsterdam
Year
2005 – 2011
Contractor
Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen
Photography
Marcel van der Burg, LEVS architecten, Maurice Boyer, Architectuurfotografen Fedde de Weert