All News

Tweelingtorens voor Ringerskwartier Alkmaar

13 July 2022

LEVS Ringerskwartier impressie1 min
LEVS Ringerskwartier impressie2 min
LEVS Ringerskwartier impressie3 min
LEVS Ringerskwartier impressie4 min
LEVS Ringerskwartier impressie5 min
LEVS Ringerskwartier impressie6 min
LEVS Ringerskwartier plandelen legenda
LEVS Ringerskwartier locatie
LEVS Ringerskwartier situatie

Rondom het industriële erfgoed van cacao- en chocoladefabriek Ringers in Alkmaar wordt gewerkt aan een spannende, stedelijke ontwikkeling: drie woontorens, een lager woongebouw, een foodhall, een paviljoen en promenade langs het kanaal en een landschapspark dat de verschillende deelgebieden verbindt.

In opdracht van BPD ontwerpen wij de twee hoge torens op de hoeken. Met duidelijke samenhang maar elk een eigen sfeer en uitstraling, als een twee-eiige tweeling. De één robuuster en industriëler, met een grove rode baksteen en ruige kroon. De ander verfijnder, chiquer, met witte en gele glanzende bakstenen en een strakke ‘pet’. Samen goed voor 177 woningen, met veel licht, uitzicht en slimme inbedding in dit nieuwe stedelijk weefsel.

Deze prominente plek aan het water recht tegenover de oude binnenstad is onderdeel van een lange-termijn hoogbouwvisie langs het Noordhollandsch Kanaal. Het stedenbouwkundig plan voor het Ringerskwartier is van Urbis en het landschapsontwerp van DELVA Landscape Architecture & Urbanism. De middelste woontoren met parkeergbouwen wordt ontworpen door FARO architecten. Het lagere volume door kdra architecten.

Opdracht: BPD