LEVS Zuid Haven10

ZuidHaven

Aan de haven van Scheveningen

ZuidHaven, Scheveningen

De locatie is een voormalige overslagplek voor containers van rederij Norfolk. Een weinig aantrekkelijke hoek in de verder levendige haven van Scheveningen. Uitgangspunt voor de ontwikkeling was dan ook om stad, haven en kust hier samen te laten komen in een mooie leefomgeving. Het stedenbouwkundig plan van Urbis en de gemeente voorzag een stoere, stedelijke buitenrand en een rustig, dorps binnengebied.

Hoe breng je een oude haven tot leven?

LEVS heeft dit uitgewerkt in een structuurplan met woningtypologieën en werkt in elke fase samen met andere bureaus de blokken uit. In nauwe samenwerking maar met genoeg ruimte voor eigen interpretatie, inspiratie en handschrift. Plandeel twee, ZuidHaven, werd ontworpen door LEVS en WE architecten. LEVS ontwierp het Kadeblok aan de haven. WE architecten heeft het Duinblok ontworpen met uitzicht op de duinen en zee.

De compositie balanceert duin en haven

De overgang tussen Kadeblok en Duinblok op de hoek is met aandacht ontworpen. Verschillende typologieën en gevelarchitecturen komen op een spannende manier samen. De horizontale gevelgeleding van de aansluitende blokken van ZuidDuin, het eerste plandeel, gaat gradueel over in een gridgevel in het Duinblok en vervolgens in een verticale geleding in het Kadeblok.

Het robuuste grid met dubbelhoge openingen in het Duinblok, de uitstekende erkers in het Kadeblok en de verbindende plint met stalen portalen refereren naar het stoere karakter van de voormalige haven met gestapelde containers. Op de hoek, duidelijk zichtbaar vanaf de strandopgang, ligt een hoogteaccent van zeven lagen richting de zee. Het volume trapt af en maakt een paar setbacks om een goede aansluiting te vinden met de andere plandelen en de kleine korrel van het dorpse binnengebied.

Echte woonkwaliteit

We makten ruime appartementen, tussen de 90 en 220 m2. Aan de kade geven portieken toegang tot twee appartementen per verdieping, behalve helemaal boven, waar de gehele verdieping één penthouse vormt. In de plint is ruimte voor havengerelateerde bedrijvigheid, zoals een zeilmakerij, en voor ruime entreehallen. Parkeren gebeurt geheel ondergronds, zodat zowel de kade als het dorpse binnengebied vrij van auto’s blijven.

Uit de wind en in de zon

Op deze locatie, met uitzicht op de zee, duinen en de haven was het realiseren van goede buitenruimtes een belangrijk uitgangspunt. In beide blokken zijn deze zodanig ontworpen dat bewoners beschut zitten tegen de zeewind. Het Duinblok heeft loggia’s die georiënteerd zijn op het zuidwesten, woningbreed en soms dubbelhoog. Het Kadeblok is voorzien van transparante erkers aan de noordwestzijde en van balkons op het zuidoosten met uitzicht op het dorpse binnengebied. De schuifpuien van de erkers kunnen helemaal open. Elk penthouse omsluit twee beschutte patio’s.

LEVS Zuid Haven appartementen
Kadeblok met links een doorzonwoning en rechts een penthouse

Goede materialen komen je bekend voor

Natuurlijk moeten de materialen van de buitengevel hier bestand zijn tegen het harde weer aan de kust, gekenmerkt door zon, zout, zand en regen. Tegelijkertijd vertellen ze een verhaal over de plek. De zandkleurige bakstenen en de gevelplanken sluiten aan bij het strand, de duinen en de strandpaviljoens. Het zwarte staal in de plint en aluminium van de erkers herinneren aan de industrie van de oude haven. De gevelplanken zijn gerealiseerd van Resysta, een biobased materiaal gemaakt van een restproduct van rijstvlies. Door verschillende kleur- en textuurnuances toe te passen in het metselwerk, zijn verschillende gebouwdelen binnen het ensemble geaccentueerd.

Info

Opdrachtgever
De Zuid C.V. (MRP Development en VORM Ontwikkeling)
Programma
60 appartementen op een gezamenlijke parkeergarage, 800 m² bedrijfsruimte
Ontwerp
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
Projectteam
Ron Bruin, Martijn Tjassens Keiser, Irina Margarit
Locatie
Scheveningen
Jaar
2016 – 2021
Aannemer
VORM
Partners
WE architecten
Stedenbouwkundig plan
Urbis
Fotografie
LEVS architecten, Marcel van der Burg, Your Captain Luchtfotografie
Artist impressions
Beeldenfabriek