LEVS De Zuid vogelvlucht1 min

De Zuid

Op steenworpafstand van de zee

De Zuid, Scheveningen

Aan de Scheveningse haven werken we aan een bijzondere transformatie, deels als coördinerend architect en deels met eigen ontwerpen. In 2013 maakten we het structuurontwerp. Over de komende jaren verandert de haven in een gebied met wonen, winkels, horeca, leisure en visserij. Met 400 appartementen en grondgebonden woningen op steenworp afstand van de duinen, het strand en de havens. Echt een maritieme woonwijk.

Zes plandelen

De Zuid bestaat uit meerdere plandelen. De eerste twee zijn gerealiseerd, van het derde is het definitieve ontwerp gereed. Als eerste werd ZuidDuin gerealiseerd. De ZuidDuin-appartementen zijn gevarieerd in hoogte, plastiek en architectuur, met royale balkons en terrassen. ZuidHaven verbindt de bedrijvigheid op het water met de rust van de duinen. Het derde plandeel, ZuidKade, ligt op de kop en heeft een meer industrieel karakter. Een stoer woongebouw met riant uitzicht op de haven en de zee.

Groen binnengebied

Van alle fasen is het binnengebied met grondgebonden woningen autoluw en kleinschalig van opzet, met een grote diversiteit aan woningtypes en architectuur. Op verschillende plekken vanuit de woonstraten en pleintjes is er zicht op duinen en haven.

Architectuur in samenwerking

Zeven architectenbureaus ontwierpen de gevels van de verschillende gebouwen, waardoor er een grote architectonische verscheidenheid ontstaan is. Door de onderlinge afstemming hebben ze zowel samenhang als een eigen identiteit.

Info

Opdrachtgever
ZuidDuin: MRP Development; ZuidHaven & ZuidKade: De Zuid C.V. (MRP Development en VORM Ontwikkeling)
Programma
375 woningen, 10.000 m² commerciële ruimte en 750 parkeerplaatsen
Ontwerp
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
Locatie
Scheveningen
Jaar
2013 –
Aannemer
ZuidDuin: Van Wijnen; ZuidHaven: VORM
Partners
Architectonische uitwerking appartementengebouwen: ZuidDuin Blok 1 LEVS architecten, Blok 2 Architectenbureau Marlies Rohmer, Blok 3 ONX architecten; ZuidHaven Blok A LEVS architecten, Blok B WE architecten; ZuidKade Blok F Zecc Architecten, Blok G LEVS architecten; Binnengebied: Broos de Bruijn architecten, HOYT architecten
Stedenbouwkundig plan
Urbis
Landschapsontwerp
Copijn
Fotografie
LEVS architecten, Your Captain Luchtfotografie
Artist impressions
Beeldenfabriek, LEVS architecten