De Zuid

Op steenworpafstand van de zee

De Zuid, Scheveningen

Haven verandert in leefgebied

Het oude Norfolkterrein in de haven van Scheveningen verandert de komende jaren in een gebied met wonen, winkels, horeca, leisure en visserij. Hier wordt De Zuid gerealiseerd, met 400 appartementen en grondgebonden woningen op steenworpafstand van de duinen, het strand en de havens. LEVS maakte in 2013 het structuurontwerp, werkte als coördinerend architect ZuidDuin (fase 1, opgeleverd) en ZuidHaven (fase 2, in aanbouw) verder uit en maakte het ontwerp voor een aantal gebouwen.

Fase 1 en fase 2

De ZuidDuin-appartementen zijn gevarieerd in hoogte, plastiek en architectuur, met royale balkons en terrassen. Ze zijn ontworpen binnen een samenhangende hoofdstructuur met een diversiteit aan plattegrondtypen. De appartementengebouwen staan op een gezamenlijke parkeergarage voor alle woningen. Het plan voor ZuidHaven verbindt de bedrijvigheid op het water met de rust van de duinen.

Groen binnengebied

Van beide fasen is het binnengebied met grondgebonden woningen autoluw en kleinschalig van opzet, met een grote diversiteit aan woningtypes en architectuur. Op verschillende plekken vanuit de woonstraten en pleintjes is er zicht op duinen en haven.

Architectuur in samenwerking

Zes architectenbureaus ontwierpen de gevels van de verschillende gebouwen, waardoor er een grote architectonische verscheidenheid ontstaan is. Door de onderlinge afstemming hebben ze zowel samenhang als een eigen identiteit.

Info

Opdrachtgever
ZuidDuin: MRP Development; ZuidHaven: De Zuid C.V. (MRP Development en VORM Ontwikkeling)
Ontwerp
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
Programma
375 woningen, 10.000 m² commerciële ruimte en 750 parkeerplaatsen
Locatie
Scheveningen
Jaar
2013 –
Aannemer
ZuidDuin: Van Wijnen; ZuidHaven: VORM
Partners
Architectonische uitwerking ZuidDuin: Blok 1 LEVS architecten, Blok 2 Architectenbureau Marlies Rohmer, Blok 3 ONX architecten; Binnengebied: Broos de Bruijn architecten, HOYT architecten; Architectonische uitwerking ZuidHaven: Appartementen havenzijde (A): LEVS architecten, appartementen duinzijde (B): WE architecten; binnengebied: Broos de Bruijn architecten, HOYT architecten
Stedenbouwkundig plan
Urbis
Landschapsontwerp
Copijn
Fotografie
LEVS architecten, Your Captain Luchtfotografie
Artist impressions
Beeldenfabriek, LEVS architecten