LEVS Stepstone1 min

Stepstone

Hoog bouwen en goed wonen voor starters

Stepstone, Amsterdam Zuidas

Woontoren Stepstone laat zien dat het mogelijk is om ook in de sociale sector hoog te bouwen en goed te wonen. In het hart van Kenniskwartier Zuidas in Amsterdam ontwerpen wij voor woningcorporatie De Key 216 sociale huurwoningen voor starters tot 28 jaar. In deze combinatie een primeur voor de Zuidas. Bewoners kunnen elkaar ontmoeten in de dubbelhoge gemeenschappelijke ruimte beneden en sporten op het dak. De alzijdige toren met rondom balkons speelt subtiel met de klassieke opbouw van plint, onderbouw, bovenbouw en kroon. Een samenhangend geheel dat toch nooit eentonig wordt.
LEVS Stepstone3 min
Aanzicht Gustav Mahlerlaan
LEVS Stepstone4 min
Aanzicht binnentuin
LEVS Stepstone2 min
Gemeenschappelijke ontmoetingsruimte aan de binnentuin
LEVS Stepstone10 locatie min
Locatie Zuidas

Wonen met uitzicht over een nieuwe stadswijk

Tussen de centrale as van de Mahlerlaan en de parallelle ringweg A10 zullen vijf bouwblokken ontstaan, waarvan als eerste het grote en centraal gelegen Oostelijke Ontwikkelveld. Het U-vormige bouwblok omarmt een ruime gemeenschappelijke binnentuin met geparcelleerde opbouw en drie torens. Langs de noordzijde staan de twee torens van woongebouw De Puls, van VMX Architects en MVSA architects. Langs de zuidzijde is de 80 meter hoge Stepstone de derde toren. Elk heeft een eigen karakter, duidelijk reagerend op de twee anderen. Op grotere schaal zet dit het dambordpatroon van versprongen hoogbouw voort, dat zo karakteristiek is voor de Zuidas.

Een tijdloos stedelijk karakter

Stepstone heeft een alzijdig en stedelijk karakter. Het ontwerp speelt op subtiele wijze met de klassieke opbouw van plint, onderbouw, bovenbouw en kroon. Dat resulteert in een lichte, open woontoren met panoramische balkons die als een voile om het volume heen zijn gedrapeerd. Door variaties in het patroon in de gevel ontstaat een samenhangend geheel dat toch nooit eentonig wordt. Het combineert de statigheid van een stedelijke toren met de dynamiek van een levendige woonbuurt. Hiertoe werken de lichtgrijze kaders van de prefab betonelementen samen met groene betonvlakken van alpengroen grind en Noors marmer. Het is een wisselend spel van vlakken dat door licht en lucht versterkt zal worden.

LEVS Stepstone7 min
Plint aan de straatzijde
LEVS Stepstone9 situatie min
Maaiveldsituatie
LEVS Stepstone6 min
Plint aan de straatzijde

Sporten op 80 meter, ontmoeten in de binnentuin

Aan de straat verbindt een dubbelhoge doorgang de voorzijde met de binnentuin, via een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte voor bewoners. De gedeelde ruimte is een bijzondere toevoeging. Bewoners kunnen er vrij gebruik van maken om elkaar te ontmoeten, bijeenkomsten te organiseren of om te werken. Op het dakterras kan gesport worden, met spectaculair uitzicht door de hoge glazen puien eromheen. De gevel eindigt hier aan de voorzijde in een meer formele, rechte kroon, terwijl deze aan de achterzijde juist trapsgewijs en versprongen afloopt om een zachtere overgang naar het binnenterrein te maken.

LEVS Stepstone8 min
Gemeenschappelijke ontmoetingsruimte aan de dubbelhoge doorgang

Een hoogwaardige leefomgeving voor jonge Amsterdammers

Met 216 sociale huurwoningen voor starters onder de 28 jaar is dit een zeer bijzonder woonsegment voor deze locatie. Er is veel aandacht besteed aan een slimme indeling van de appartementen, variërend van 25 tot 60 vierkante meter, met maisonnettes in de kroon. Bovendien hebben bijna alle appartementen een balkon, ondanks het feit dat dit niet nodig is. Met het oog op de toekomst zijn de constructie en installaties zo ontworpen dat het mogelijk is de appartementen te transformeren naar grotere woningen.

LEVS Stepstone concept plattegrond1
Concept plattegronden
LEVS Stepstone woningvarianten grijs min 1
Indelingsvarianten van de 30 m² basiswoning
 

Info

Opdrachtgever
Woonstichting Lieven De Key
Programma
12.900 m² BVO met 216 sociale huur appartementen voor starters, gemeenschappelijke lounge, sportveld op het dak, inpandige fietsen- en scooterstalling
Ontwerp
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof, Christiaan Schuit, Surya Steijlen
Projectteam
Ingeborg van Lent, Natalia Yakovleva, Marijn Luijmes, Jasper Koopman, Maikel Blouw
Locatie
Amsterdam Zuidas
Jaar
2020 –
Aannemer
VORM Bouw