Square

Jonge bewoners in het hart van Kop Zuidas

Square, Amsterdam

Levendig plein

Square is een compact appartementengebouw van vijf tot acht verdiepingen rond een groen binnenhof. Het gebouw vormt straks een voorname wand aan het plein dat het hart van Kop Zuidas, tussen Rivierenbuurt, RAI en Amstelpark, wordt. Met zijn jonge bewoners en een restaurant aan het plein is Square zo het levendige middelpunt van deze nieuwe buurt.

Ambachtelijke detaillering

Het ontwerp sluit aan bij zowel de omliggende Amsterdamse school- als de AUP (Algemeen Uitbreidingsplan) buurt. Geprofileerd metselwerk, een 7 meter hoge colonnade aan het plein, grote balkons en een vrije verdiepingshoogte van 3 meter geven het gebouw een markante uitstraling. In het intieme binnenhof zomen witte kolommen de galerijen af en vormen een klassieke colonnade. De strakke glazen schermen op de balkons zijn een eis vanwege het huidige verkeerslawaai. Op termijn is het gebied rond Square geluidsluw en worden de glazen schermen verwijderd.

Compacte appartementen

De 111 middensegment-huurwoningen variëren van 55 tot 75 m². Het interieur is in de traditie van de vooroorlogse woningbouw, verzorgd en hoogwaardig. Alle appartementen hebben ingebouwde kasten, een volledige keuken en een luxe badkamer. De extra hoogte op de begane grond levert een aantal bijzondere woningtypes op. Rondom is aandacht voor een levendige relatie tussen de woningen en de straat. Onder de markante dubbelhoge poort leidt een flauwe hellingbaan naar een grote fietsenstalling en bergingen onder het binnenhof.

Levsw square03
Square, Amsterdam

Kunstwerk 'Tilia patina'

In het binnenhof staat een lindeboom, straks een pronkstuk van 8 meter. De boom was inspiratie voor kunstenares Aliki van der Kruijs die voor de poort een bijzonder hek ontwierp als scheiding tussen binnenhof en openbare ruimte. Het filigranen kunstwerk heeft de naam ‘Tilia patina’. Tilia is de Latijnse benaming van de linde, patina staat voor de gepatineerde afwerking van de bronzen lindetakken.

Info

Opdrachtgever
Wonam
Ontwerp
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
Projectteam
Christiaan Schuit, David Meijer, Dennis Meijerink, Mark van den Boorn, Tibor Kis
Programma
10.250 m² BVO, 111 2- en 3-kamerwoningen (55-75 m²), 520 m² horeca op begane grond, collectief binnengebied, fietsen- en bergingenkelder
Locatie
Amsterdam
Jaar
2013 – 2016
Aannemer
Koopmans
Fotografie
Marcel van der Burg, LEVS architecten, INBO
Kunst
Aliki van der Kruijs