Spoorzone - Brinklaan

Landschappelijk wonen in luwte van spoor

Spoorzone - Brinklaan, Bussum

Nieuw stukje Bussum

Spoorzone Brinklaan is een nieuwbouwproject met appartementen, stadswoningen en een kantoorgebouw aan een van Nederlands drukste spoorwegen. Hiervoor zijn nieuwe complexe vormen van openbare ruimte rondom alle deelprojecten ontworpen. Dat maakt het project bijzonder. Alle gebouwen zijn onderdeel van een landschappelijk ingerichte terrein met een openbare wandelroute. Zorgvuldig ontworpen overgangen tussen openbaar, semiopenbaar en privé speelden een cruciale rol. De hoven, pleinen en het groen zijn als een nieuwe, deels openbare ruimte aan het dorpscentrum toegevoegd.

Het kantoor en de appartementen aan de spoorzijde vormen een geluidsbuffer voor de drie villa’s, de acht stadswoningen en de bestaande bebouwing erachter. Onder het terrein ligt een openbare parkeergarage. Het project is een goed voorbeeld van compact bouwen in een dorpse context in een uniek openbaar en autovrij landschap. Bussum heeft een aantrekkelijk en toegankelijk stukje dorp erbij gekregen.

Villa's Brinklaan

De drie appartementenvilla’s op de hoek sluiten qua schaal en maat aan op de omliggende villa’s aan de Brinklaan die dateren uit het einde van de 19e eeuw. Door de karteling van de voetprint en het verspringen van de grote uitkragende balkons ontstaan sculpturale volumes. De gebouwen zijn gemaakt van lichte baksteen, evenals de eengezinswoningen van Koster ernaast. De witte betonranden en de verspringende balkons geven de volumes een horizontale geleding met een chique uitstraling.

Elk gebouw bevat 18 vrije sector huurappartementen van 65 tot 110 m². De villa’s hebben een directe toegang tot de parkeergarage onder het gebied. Op de daken, verborgen achter een hoge dakrand, zorgen tientallen zonnepanelen voor duurzaam opgewekte energie.

Woonoase Koster

De 3 tot 5 laagse Koster appartementen zijn geschakelde 'villa's' met twee woningen per laag. Zij zijn met een lift direct gekoppeld aan de ondergrondse parkeergarage. De woningen hebben een ruime opzet met maximale vrijheid aan de gevels. Een serre aan de spoorzijde vormt een buffer voor het geluid. De appartementen zijn met een breed baksteenkader als kleine torentjes vorm te geven. De verticaliteit wordt versterkt door sprongen in de diepte en een onderlinge scheiding van de volumes door uit licht metselwerk opgetrokken gesloten volumes voor de ontsluiting.

Door de schakering van de appartementen ontstaat aansluiting op de kleinere schaal van de stadswoningen die wederom aan de kleine korrel van Bussum aansluiten. De twee onder-een-kappers hebben een tuin en dakterras, een extra hoge woonverdieping en zijn direct gekoppeld aan de ondergrondse parkeergarage. Tussen eengezinswoningen en de appartementen is een groen en stil binnenhof.

Gewestkantoor

Het kantoor op de voormalig gewestlocatie bouwt met zijn gedifferentieerde volume van ‘roodbruine villa’s’ met terugliggende ‘scharnieren’ voort op de gelede opbouw van de Kosterappartementen. Grote chique ramen met klassieke keramische kaders en ornamenten van bronskleurig gestanst metaal bepalen het gezicht van dit publieke gebouw. De speels verspringende glazen boxen zijn een esthetisch detail, maar hebben vooral een praktische functie voor een gezond binnenklimaat. Deze bouwkundige geluidsdempers maken het mogelijk om zelfs aan de spoorzijde gewoon het raam open te kunnen zetten bij een tegelijk optimale daglichttoetreding.

Info

Opdrachtgever
Villa's Brinklaan: Noordersluis Bouwgroep; Koster: BK Bouw; Gewestkantoor: Bensdorp-Gewest vof
Ontwerp
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
Projectteam
Daan Goedhart, Christiaan Schuit, Stefan Lippert, Jannegien Luursema, Reinoud Middag
Programma
93 appartementen, 8 stadswoningen, 6.000m² kantoorgebouw, 4.000 m² voor 180 ondergrondse parkeerplaatsen
Locatie
Bussum
Jaar
2006 – 2017
Aannemer
Villa's Brinklaan: Noordersluis Bouwgroep; Koster: BK Bouw; Gewestkantoor: Ballast Nedam
Stedenbouwkundig plan
LEVS architecten
Landschapsontwerp
Landlab, Arnhem