Rock

Wonen in creatieve hotspot

Rock, Etten-Leur

Woonwensen veranderen

Steeds vaker kiezen jonge volwassenen anno 2020 ontmoeting en samen delen boven eigendom en op zichzelf staan. Het nieuwe appartementengebouw biedt een dergelijke woonomgeving, veilig en met een veelheid aan plekken voor verschillende woon- en leefkwaliteiten. Net als in een vertrouwde buurt liggen de woningen aan een dynamisch plein en een intieme straat, rondom een levendige stadse tuin en boven het café op de hoek met uitzicht over de stad. Ook binnenshuis valt hier te kiezen. Alle woningen van voornamelijk 40-50 m² hebben een zorgvuldig ontworpen plattegrond met veel indelingsvariatie.

Een gebouw dat verbindt

Het gebouw staat direct aan het stationsplein waar het met zeven verdiepingen hoog een markant accent vormt. Aan de zuidkant heeft het een prettige schaal van drie verdiepingen die past bij de woonbuurt. Anders dan in de uitvraag geschetst is het lange volume opengeknipt om er een landschappelijk ingericht plein te maken met semi-openbaar karakter. Hier kruist een nieuwe wandelroute van het station naar de achterliggende woonwijk. Zo ontstaat een dynamische ontmoetingsplek voor voorbijgangers en ondernemende bewoners die rond om dit buurtplein hun werkruimtes hebben. Het groen van het plein wordt als een aaneenschakeling van ‘groene kamers’ naar binnen toe doorgetrokken en vouwt ook om het gebouw heen. Het verrijken van flora en fauna is een essentieel onderdeel van het landschapsconcept.

Een uitnodigende binnenwereld

Op de noordhoek is de buurtwoonkamer, een dubbelhoge ruimte met uitnodigend grote puien aan het stationsplein waar ook omwonenden welkom zijn. De jonge bewoners kunnen hier werken of eten terwijl de was in de machine op de achtergrond draait. Even verderop kijk je, ook door hoge puien, in de klimaat-adaptieve binnentuin waar de beplanting in de volle grond staat. Zo zal de ruimte elk seizoen aantrekkelijk en bruikbaar zijn. Daglicht via het dak en de pleingevel nodigt uit voor een potje tafeltennis en andere bewonersactiviteiten. Rust kun je vinden in de intieme, brede leefstraat in het zuidelijke blok. Hier lopen de trappen als een serene waterval omlaag en laten lichtstraten en grote vides het daglicht overal naar binnen.

Info

Opdrachtgever
Hazenberg Design & Build
Ontwerp
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
Projectteam
Christiaan Schuit, Dora Ramuscak, Marijn Luijmes, Daan Goedhart, Sunny Jessurun
Programma
75 appartementen waarvan vier werkwoningen voor jongeren tot dertig jaar, buurtwoonkamer
Locatie
Etten-Leur
Jaar
2020 –
Aannemer
Hazenberg Bouw
Partners
Woningcorporatie Alwel (uitschrijver selectie)
Landschapsontwerp
Studio BLAD
Artist impressions
CIIID