LEVS Kroon impressie2a min

Kroon

Kroning van een kersvers buurtpark

Kroon, Etten-Leur

Wie over de Korte Brugstraat in Etten-Leur fietst, herkent er de karakteristieken van een typisch oud dorpslint: kleinschalige gebouwen met gevarieerde dakvormen en statige gevels. En ook: ontmoetingsplekken, zoals een kerk met plein, supermarkt, winkels en een school. Wij raakten geïnspireerd door de mogelijkheid om deze uitbreidingslocatie aan de Van ’t Hoffstraat meer te verbinden met het dorpslint en haar sociale en statige kwaliteiten.

Sociale kruispunten activeren

Allereerst maken we een herkenbare stedelijke ruimte die onderdeel zal worden van de ontmoetingsplekken die nu al langs het oude dorpslint liggen. Twee langgerekte appartementengebouwen omarmen een centraal plein aan de straat. Dit kan straks een ontspannen openbaar groengebied worden, met steeds een ander karakter. Bijvoorbeeld een buurttuin, een fitnesstuin, een pluktuin en groene overgangsgebieden. De definitieve invulling van het plantsoen volgt uit een participatietraject met bewoners. Er lopen verschillende informele wandelroutes doorheen. Die gebruiken we om plekken in en rondom de gebouwen en tuinen te activeren als sociale kruispunten.

Grote blokken, kleine schaal

Met de informele routes als ontwerptool maken we in de langgerekte blokken twee vanzelfsprekende doorgangen. Dit knipt de blokken als het ware op in kleinere massa’s die passen in de fijnere stedenbouwkundige schaal van de omgeving zonder dat ze hun samenhang verliezen. In de doorgangen plaatsen we de hoofdentrees van de blokken. Dit verkort de loopafstand naar de voordeuren van de appartementen.

Waaier aan woonplattegronden

Door de knik in het oostelijke blok en de subtiel terugliggende kop van het westelijke blok ontstaat er een interessante waaier aan appartement-typen en indelingen. Aan de straat scheiden groene zones de individuele buitenruimtes en zorgen voor privacy en een zachte overgangszone naar de publieke ruimte. Daarboven hangen ruime balkons met uitzicht op het groen en het leven in de buurt. Een goede buitenruimte is tenslotte een voorwaarde voor een fijn appartement.

Vorm-interpretatie van het dorp

Het kroonvormige dak refereert naar de kleinschalige bebouwing aan het lint met diens verschillende kapvormen. De vrije vorm-interpretatie zorgt voor een inventieve hedendaagse uiting. Het geheel heeft een vriendelijke uitstraling die zorgt dat de ruimere opzet van de blokken op deze plek past. Een verticale ribbel in het oranjerode metselwerk zorgt voor extra diepte, plastiek en rijkheid in de gevel. De ribbel versterkt de kleine korrel van het plan en refereert losjes naar verpanding zonder dit letterlijk te doen. Schaduwwerking zal er gedurende de hele dag voor zorgen de gevel er steeds anders uitziet.

Info

Opdrachtgever
Alwel, Design & Build Hazenberg
Programma
70 appartementen, 5 grondgebonden woningen, gemeenschappelijke ruimte en collectieve tuinen
Ontwerp
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof, Christiaan Schuit, Surya Steijlen
Projectteam
Daan Goedhart, Marijn Luijmes, Sunny Jessurun, Merve Yildiz
Locatie
Etten-Leur
Jaar
2021 –
Aannemer
Hazenberg Bouw
Landschapsontwerp
VLUGP
Artist impressions
SURREND3R