Carbon Cost Tracker
Parametrisch inzicht in embodied carbon
Carbon Cost Tracker
Onderzoek en ontwerp
We gebruiken de CCT als een leermiddel voor het ontwikkelen van aantoonbaar effectieve ontwerpstrategieën en als onderzoeksmiddel in vroege ontwerpfasen van een project.
De Carbon Cost Tracker bouwt voort op ons onderzoek naar de toepassing van Carbon-based Design. Lees hier meer over onze eerdere publicatie.
Online versie
(binnenkort beschikbaar)
Benieuwd naar de Carbon Cost Tracker? We hebben een online versie van de CCT ontwikkeld om onze partners en opdrachtgevers kennis te laten maken met CO2 gestuurde ontwerpkeuzes. De online demo geeft toegang tot de volledige functionaliteit van de CCT. Aan de resultaten kunnen geen rechten worden ontleend. De demo is een leer- en onderzoeksmiddel waarmee inzicht kan worden ontwikkeld over de relatieve impact van uiteenlopende ontwerp- en materiaalkeuzes op de materiaalgebonden voetafdruk van een gebouw.
Realistische varianten
De Carbon Cost Tracker houdt rekening met de wet- en regelgeving van de bouw. De tool houdt bijvoorbeeld rekening met factoren als woonkwaliteit, ontsluiting, licht en constructie. Zo toont het alleen GO-zones waar goede plattegronden in gemaakt kunnen worden. We maken gemakkelijk varianten in constructie, gevelopbouw of binnenpakket, en zien direct de invloed op de fundering.
Materiaaldata per gebouwlaag
Om de materiaalgebonden uitstoot van een gebouw te reduceren hebben we inzicht nodig in de voetafdruk per gebouwlaag. De Carbon Cost Tracker organiseert de data in zes lagen: fundering, constructie, binnenwanden, gevel, installaties en overige. Per laag kunnen alternatieve materialen en bouwmethoden geselecteerd worden en krijgen we direct inzicht in de gevolgen voor klimaatimpact, bouwkosten, detaillering BVO/GO verhoudingen en meer.
Het Nieuwe Normaal
De CCT is klaar voor Het Nieuwe Normaal 1.0, het integrale toetsingsraamwerk voor circulair bouwen ontwikkeld onder de vlag van Cirkelstad. De tool berekent de milieuimpact en het materiaalgebruik van het model zoals gedefinieerd in HNN: het Global Warming Potential module A (GWPa; kg CO2-eq/m2 BVO) met apart de CO2 opslag (ton CO2-eq).
Toepassing
LEVS gebruikt de CCT samen met andere (parametrische) tools in de vroege ontwerpfases van projecten. We doen CO2 studies op niveau van stedenbouw of een enkel gebouw, als onderdeel van een tendertraject of een aanvullende studie binnen een bestaande opgave ten behoeve van optimalisatie. LEVS kan haalbaarheidsstudies doen voor gemeenten en opdrachtgevers, die op zoek zijn naar de optimale uitgangspunten voor een gebouwde omgeving in lijn met de klimaatdoelen.
LEVS ontwikkelde de CCT mede als onderdeel van het onderzoeksprogramma 'Geïndustrialiseerde Emissieloze Hoogbouw in de G4' in 2023, onder leiding van TNO en het Amsterdam Institute for Metropolitan Studies (AMS). Diverse werkgroepen werkten gedurende één jaar aan ieder één aspect van een duurzame toekomstige bouwketen. Met CO2 data (GWPa) van Witteveen+Bos en bouwkosten-data van VGG pasten wij de CCT toe op een hoogbouwcasus.
Info
- Programma
- Parametrisch modelleer- en toetsapplicatie voor o.a. BVO/GO-verhouding, CO2 impact en bouwkosten op basis van Archicad, Rhino en Grashopper
- Ontwerp
- Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof, Surya Steijlen, Christiaan Schuit
- Projectteam
- Marijn Luijmes, Timea Sándor
- Partners
- TNO, AMS, Witteveen+Bos (data milieukosten), VGG (data bouwkosten)
- Jaar
- 2023 –