LEVS Populus ai1 crop min

Populus

De stad als ecosysteem

Populus, Rotterdam

Naast metrostation Romeynshof in de Rotterdamse wijk Ommoord brengt Populus mens, natuur en stad samen. Ons ontwerp omhelst een ensemble van vier terrasgebouwen in een blauwgroen en deels verhoogd landschap. Met 200 woningen gerealiseerd in hout wordt het een vooruitstrevend houten woningbouwproject. Populus verbindt een breed cultureel en sociaalmaatschappelijk programma met duurzaam en betaalbaar wonen in een ecologische verbindingszone.
LEVS Populus concept landschap
Stedenbouwkundig concept: inspiratie vanuit de tijdslagen (beeld LOLA)
LEVS Populus inbedding min
Verbinding in alle richtingen (beeld LOLA)
LEVS Populus situatie bg min
Situatie parkeerniveau (beeld LEVS en LOLA)

Third Places geven sociale impuls

Populus geeft een sociale impuls aan het gebied. Met een nieuw centraal plein, waar verschillende bewegingen door de wijk in samenkomen. En met Third Places, plekken waar mensen hun tijd besteden naast thuis en werk. In Populus brengen we verschillende van dit soort plekken samen, van een praktijk voor fysiotherapie, een bibliotheek, een plek voor optredens tot een buurtcafé. Met veel aandacht voor zichtlijnen, licht, openheid en intimiteit verbinden we deze plekken tot doorlopende zones rond het plein waar bewoners en bezoekers zich veilig voelen en elkaar kunnen en willen ontmoeten.

LEVS Populus doorsnede plint
Iedereen is welkom in de plint (beeld LEVS en LOLA)
LEVS Populus functies bg min
Begane grond (beeld LEVS en LOLA)
LEVS Populus functies 1e min
1e verdieping (beeld LEVS en LOLA)

Populus verbindt stad, wijk en woning

De naam Populus verwijst naar de bestaande grote populier op het nieuwe centrale plein en naar de nieuwe bewoners, bezoekers en passanten van Romeynshof. Gelegen naast een metrostation is Romeynshof een knooppunt van OV, wonen, werken en recreëren, van een ecologische hoofdparkstructuur en een doorloop naar landschapspark De Rotte. De vier blokken worden logisch ten opzichte van de routes en omliggende bebouwing geplaatst. Dit resulteert in een centrale as met plein en park waar de publieke levendigheid zich concentreert, en een perifere zone van wonen aan het park.

LEVS Populus ai5 min
Parkeren onder een nieuw park
LEVS Populus situatie 1e min
Situatie dekniveau (beeld LEVS en LOLA)

Wonen

Flexibiliteit, collectiviteit en natuur. Dat karakteriseert wonen in Populus. Een kolommenstructuur moet nu en in de toekomst voor grote vrijheid zorgen in het indelen, combineren en aanpassen van de woningen. Bewoners hebben toegang tot verschillende soorten gedeelde ruimtes, zoals bijvoorbeeld een collectief dakterras en de huiskamer in blok B. In de alzijdige blokken komt veel licht binnen, in het bijzonder in de hoekwoningen met ruim uitzicht. De blootliggende houten kolommen geven sfeer en samen met de plantenbakken op de buitenruimtes brengen ze de natuur overal in huis. Vanaf de balkons kijken bewoners uit over groene daken, begroeide terrassen en een levend landschap.

LEVS Populus doorsnede parkeren min
Doorsnede parkeren (beeld LEVS en LOLA)
LEVS Populus ai5 crop min
Wonen in het groen

Licht, Lucht en Ruimte

Populus is een lichte, menselijke en hedendaagse reactie op de wijk Ommoord, die gekenmerkt wordt door sobere en doelmatige wederopbouw architectuur, met horizontale banden als belangrijkste karakteristiek. Populus is geen tegenreactie maar een versterking, zowel in de stedenbouwkundige opzet als in het lijnenspel in de gevel. Lichte kleuren, natuurlijke materialen en begroeiing zorgen dat de gebouwen optimisme uitstralen. Daarnaast zorgen alzijdigheid, horizontale geleding en een maatschappelijke plint achter de V-kolommen voor menselijke schaal en herkenbaarheid. De gebouwen passen op de plek, maar kondigen overduidelijk een nieuwe tijd aan.

LEVS Populus concept gevel
Gevelconcept voor een alzijdig gebouw
LEVS Populus gevel
Gevel blok B (beeld LEVS en LOLA)
LEVS Populus hergebruik
Urban mining: betonnen penanten, houten spanten en straatkeien

Paris Proof biobased bouwen

Boven op een hoge betonnen plint is het volume volledig ontworpen uit hout. Binnenwanden en isolatie zijn daarbij biobased. Volgens de Paris Proof materiaalgebonden rekenmethode (DGBC en NIBE) zal Populus zo uitkomen op een CO₂-voetafdruk die nu al onder de grenswaarde van 50kg CO₂ /m² BVO ligt, volgens het Dutch Green Building Council de streefwaarde voor 2050 om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Bovendien oogsten we uit de bestaande bebouwing de houten spanten, die terugkomen in de V-kolommen.

LEVS Populus constructie
Prefab kolommen in de plint, houten modules voor de appartementen

Ecologische verbindingszone

Het landschapsontwerp verbindt de hoofdparkstructuur van Ommoord weer aan elkaar. De ecologische, waterrijke zone wordt doorgetrokken tot in het hart van Populus. Volgens het gedachtengoed van Louis Le Roy creëren we met Populus plek voor echte natuur, die kan verwilderen. De op de ecologische zone georiënteerde terrassen trekken het groen uit het park omhoog. Daarmee krijgt het gebied een complexere driedimensionale kwaliteit, die tegelijkertijd zorgt voor een menselijke schaal, een natuurinclusieve woonervaring en een groenstedelijke leefomgeving. De doorgetrokken waterstructuur, het landschap en de terrassen worden intensief ingezet voor regenwateropvang, biodiversiteitsversterking en verkoeling.

LEVS Populus water
Concept waterhuishouding (LOLA)
LEVS Populus natuurinclusief
Concept natuurinclusief (LOLA)

Info

Opdrachtgever
AM
Programma
25.900 m² BVO, waarvan 18.200 m² woonfunctie bestaande uit 210 houten huur- en koopwoningen met collectieve (buiten-)ruimtes, 1.900 m² maatschappelijk (theater, wijkcentrum en bibliotheek), 2.500 m² gezondheidszorg (huisartsen, apotheek, fysio en ERGO), 130m2 Stadshuiskamer, 3.050m2 gebouwd parkeren en fietsenstalling en semi-openbaar groendak landschap 
Ontwerp
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof, Christiaan Schuit, Surya Steijlen
Projectteam
Dennis Meijerink, Ilias Kerkeni, Marijn Luijmes, Fallon Walton
Locatie
Rotterdam
Jaar
2021 –
Aannemer
BAM Wonen
Partners
Includi, ZieglerGautier, Merosch, Mobycon, BAM Advies & Engineering 
Stedenbouwkundig plan
LEVS architecten en LOLA Landscape Architects
Landschapsontwerp
LOLA Landscape Architects
Artist impressions
Vivid Vision