The OX

Woongebouw in Amsterdam-West

The OX, Amsterdam

Aan de rand van het AUP

Op de kavel van een gedateerd kantoorgebouw aan de Osdorper Ban in Amsterdam Nieuw-West ontwerpt LEVS het woongebouw The OX voor de middeldure huursector. Ten noorden van de locatie is tussen 2005 en 2009 een reeks zeer grote stadsblokken gebouwd, afwijkend van de open stempelstructuur van het AUP. The OX sluit daar stedenbouwkundig bij aan, maar architectonisch sluit The OX wel aan bij de beeldkwaliteit van het AUP.

Gevarieerd woonprogramma

The OX bevat een groot aantal tweekamerwoningen van circa 60 m², ontsloten via een middencorridor. In de koppen zijn de stijgpunten, met daar omheen driekamerappartementen van circa 75 m². Op de begane grond zijn de grotere woningen gesitueerd in de vorm van maisonnettes en friends-woningen, ontsloten vanaf de straat en voorzien van privétuinen. De overgangen naar de publieke ruimten zijn zorgvuldig vormgegeven door middel van lage tuinmuren, met daarachter een haag. Hierdoor ontstaat een levendige plint. Het ruime binnenhof zal worden ingevuld met terrassen en bloeiende plantenzones.

Gevelconcept

Het volume loopt trapsgewijs van negen bouwlagen aan de Osdorper Ban tot zes lagen aan de Osdorpergracht-zijde. De architectuur van het gebouw wordt gekarakteriseerd door een vierkant beton raster met verschillende invullingen en refereert aan de context van naoorlogse woningbouw. Door de materiaalverschillen, uitkragende balkons en erkers heeft het gebouw aan de noord-, west- en zuidzijde een subtiele geleding gekregen.

Info

Opdrachtgever
Van Wijnen Projectontwikkeling Midden
Ontwerp
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
Projectteam
Ron Bruin, Raphael Naef, Bart Beentjes, Mark Gijsbers
Programma
18.700 m² met 168 appartementen, ondergrondse parkeergarage
Locatie
Amsterdam
Jaar
2016 –