De Zilverling

Expressieve toren in het groen

De Zilverling, Amsterdam

Tuinstad als inspiratie

De Zilverling in Amsterdam is een imposante zilveren reus van vijftien verdiepingen aan de rand van het Eendrachtspark, het groene scharnier tussen de westelijke tuinsteden Slotermeer en Geuzenveld. De bewezen waarden van de tuinsteden, licht, lucht, ruimte, zijn hier vertaald naar een hedendaags gebruik met riante balkons en een landschappelijke inpassing van de parkeergarage onder een groene heuvel.

Spectaculair entree

Markante cortenstalen insnijdingen in de heuvel markeren de entrees van de woningen en de garage. Het gebouw is zowel via de dektuin, als op straatniveau via de entree in de heuvel toegankelijk. Beide niveaus worden in de toren verbonden door een dubbelhoge centrale hal met grote vides en mooie door- en uitzichten.

Rationeel én expressief

Het project heeft als basis een heldere structuur van vijf woningen per verdieping, met in totaal 68 sociale en vrije-sector woningen. De draagconstructie bestaat uit een rationele, orthogonale structuur, die zorgt voor een eenvoudige stapeling, efficiënt ruimtegebruik en kostenbesparing. De toren wordt echter, expressief door de metalen huid, die zich als een wulps pantser rondom krult en alle bewoners van een riant uitstekend balkon voorziet. Zelfs de noordoostelijk gelegen woningen profiteren zo van de ochtend- en namiddagzon. De hoofddraagconstructie en de vrij gevormde buitenschil vloeien samen tot een integraal ontwerp.

Kunstwerk

De monumentale hoektrap is door Martijn Sandberg van een bijzonder kunstwerk voorzien. Hier kan de oplettende voorbijganger lezen: “De sleutel ligt onder de deurmat.”

Innovatieve felsgevel

Wat op het eerste moment op een mooi gedetailleerde en ambachtelijk uitgevoerde felsgevel van zink lijkt is in werkelijkheid een innovatief prefab gevelsysteem met gebogen felsbanen van Falzinc (aluminium met een gepatineerde toplaag van zink) dat LEVS architecten samen met de gevelbouwer voor de Zilverling heeft ontwikkeld. Door de fabrieksmatige productie konden lange banen gemaakt worden waardoor minder aansluitingspunten nodig waren. De gevel is daardoor en ook door het gladde materiaal zelf bijzonder strak uitgevoerd.

Info

Opdrachtgever
FarWest, Rochdale-Projectontwikkeling
Ontwerp
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
Projectteam
Stefan Lippert, Jelle van der Veen, Axel van Leeuwen, Irene van Diepenbos
Programma
68 appartementen 57 parkeerplaatsen
Locatie
Amsterdam
Jaar
2006 – 2012
Aannemer
Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen
Fotografie
Marcel van der Burg, LEVS architecten, Jannes Linders