De Bouwmeester

Beschermd én midden in de samenleving

De Bouwmeester, Utrecht

Gebouw voor oud en jong

De Bouwmeester is in kleur, vorm en materiaal een opvallend bouwwerk in het Heukelompark in Utrecht. Dit woonzorggebouw met kinderdagverblijf vormt een ankerpunt van de vernieuwing van deze groene lob en de aangrenzende wijk Zuilen. Het is ook één van twee markante ensembles aan de uiteinden van het park waarvoor LEVS ook het stedenbouwkundig plan heeft gemaakt.

Goudglanzend en golvend

Ondanks 10.000 m² BVO voegt het gebouw zich soepel in zijn omgeving. Op een warm gekleurde bakstenen plint trapt het volume van twee tot zeven lagen rondom een binnentuin omhoog. Elke ‘traptrede’ biedt ruimte om een gemeenschappelijk terras in te richten met weids uitzicht op de groene omgeving. Het gebouw met goud­glanzende metalen gevels, ronde hoeken en golvende balkons herbergt een divers maatschappelijk programma.

Sociale mix

Op de begane grond, eerste en deels tweede verdieping zijn verschillende woongroepen voor zorgbehoevende bewoners, met daarboven sociale huurwoningen. In combinatie met dagopvang, kinderdagverblijf en wijkcentrum op maaiveldniveau heeft De Bouwmeester een duurzame mix van sociale functies.

Gemeenschappelijke binnentuin

De begane grond loopt via grote glazen puien over in een landschappelijk ingerichte tuin. Hier komen zowel jong als oud bij elkaar en ontstaan ontmoetingsplekken en (zicht)relaties; beschermd en toch midden in de samenleving.

Info

Opdrachtgever
MITROS projectontwikkeling
Ontwerp
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
Projectteam
Stefan Lippert, Jelle van der Veen, Daan Goedhart, Ulf Bjällerstedt, Christiaan Schuit
Programma
10.000 m² zorg en wonen voor ouderen (PG woongroep, woongroep voor psychiatrische behandeling, dagverzorging), kinderdagverblijf, wijkfunctie, 30 woningen
Locatie
Utrecht
Jaar
2009 – 2013
Aannemer
ERA Contour
Stedenbouwkundig plan
LEVS architecten
Fotografie
Marcel van der Burg, LEVS architecten