Vechtlocatie

Monoliet aan de oevers van de Vecht

Vechtlocatie, Utrecht

Middelduur huren

Door de kracht van één type baksteen staat het gebouwenensemble als een monoliet aan de oevers van de Vecht. Het blok aan het Van Heukelompark bestaat uit middeldure huurwoningen en spreekt een gecombineerde doelgroep van jong en oud aan. Een rijk palet aan metselwerkvariatie - horizontaal, verticaal, terugliggend, uitstekend en rond – wijst subtiel de overgangen tussen de woningen aan. De ronde gevel volgt de structuur van het groen van het Van Heukelompark.

Uitzicht op park en rivier

Aan de parkzijde op de prominente hoek aan de Vecht rondt een hoger appartementengebouw met een dubbelhoge entreehal het volume af. Vrijwel alle woningen zijn georiënteerd op de rivier of op het park en de nieuwe bloementuin, die nog gerealiseerd wordt. Op de 9 m² grote balkons van de appartementen geniet je van het uitzicht op het groen of kijk je ver langs de Vecht.

Wonen aan een hof

De grondgebonden woningen hebben hun entree aan de buitenzijde van het gebouw; de woonkamer ligt aan het hof. Langs de straten en het park vormen zij een statige wand. Bijna 3 meter vrije hoogte op de benedenverdieping en tot 4 meter onder het schuine plafond op de bovenverdieping zorgen voor ruimtelijkheid. De lange lessenaarsdaken lopen af naar het binnenterrein en benadrukken zo het hof.

Eén type baksteen

In het ontwerp is één type grootformaat baksteen met variërende metselwerkverbanden toegepast om de verschillende gebouwonderdelen tot een ensemble te smeden. Zo worden bijvoorbeeld de eengezinswoningen onderling gescheiden door terugliggend metselwerk met kammen in de dakrand. De kozijnen zijn achter het metselwerk verborgen en ook de tuinmuren zijn van dezelfde steen. Ondanks een laag budget, als gevolg van de recessie, is een goede balans tussen kleine ramen en grote vlakken metselwerk gevonden, wat een fraai ensemble oplevert.

Info

Opdrachtgever
Combinatie Zuilen VOF
Ontwerp
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
Projectteam
Dennis Meijerink, Ingeborg van Lent, Sunny Jessurun, Martijn Boer
Programma
31 appartementen, 26 grondgebonden woningen, 3 BeBo-starterswoningen
Locatie
Utrecht
Jaar
2014 – 2019
Aannemer
Kwakkenbos
Partners
SPF