Cubes Mannourystraat

Licht, lucht en ruimte in Cubes

Cubes Mannourystraat, Amsterdam

Westelijke Tuinsteden

In Amsterdam-West heeft LEVS de twee gebouwen 'Cubes' ontworpen met 68 appartementen, waarvan twee derde in de middeldure huursector, boven half verdiept parkeren met 32 plaatsen. Het project is onderdeel van het stedenbouwkundig ontwerp waarin vier volumes in een rij op een groene terp staan. Hier, op steenworp afstand van de Westelijke Tuinsteden, vormen verschillende tijdslagen de stad. Het plan van Cubes voegt zich in de bestaande gemengde bebouwing uit de jaren 50, 70 en 90 rondom het Koningin Wilhelminaplein.

Maximaal uitzicht

Vanuit de buitengewoon grote raampartijen met een prachtige lichtinval heb je zicht op het groen van het AUP-plan. Met deze transparantie en de lichte materialisering stralen de gebouwen rust en openheid uit en verbinden zich zo met het karakter van de Westelijke Tuinsteden.

Alle bewoners die ik sprak benoemden de kenmerken waar jullie over vertelden. Ze zijn super blij met de ruimtelijkheid, de grote ramen en het feit dat je aan meerdere kanten lichtinval hebt. Missie geslaagd dus.

Lizet Deutekom, copywriter boekpublicatie Cubes

Verfijnd gedetailleerd

Aan de noordzijde staan de gebouwen strak aan de straat. Daar zijn de vier meter hoge entrees gemarkeerd door een luifel. Een variërend patroon van metselwerkvlakken en hoge ramen creëert een speelse gevel. De zuidzijde kenmerkt zicht door de grote versprongen buitenruimtes voor optimaal uitzicht en bezonning.

Info

Opdrachtgever
Maarsen Groep
Ontwerp
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
Projectteam
Surya Steijlen, David Meijer, Irina Margarit, Martijn Tjassens Keiser, Sunny Jessurun
Programma
68 woningen, 32 gebouwde parkeerplaatsen
Locatie
Amsterdam
Jaar
2017 – 2020
Aannemer
Van Wijnen
Fotografie
LEVS architecten, Tom Elst