LEVS Cubes1

Cubes

Pearls in the densification challenge

Cubes, Amsterdam

Een transparante gevelarchitectuur die past bij het AUP, dat maakt deze twee gebouwen tot parels in de verdichtingsopgave van Amsterdam-West. Dit gebied in transitie maakt een ingrijpende ontwikkeling door. Na de grote verdichting en verstedelijking die hier plaats vindt, zal buiten de ring wonen ook hier steeds meer in trek raken. Prachtig wonen met de stad en al haar kwaliteiten om de hoek, dat is de doelstelling.

Een transparante gevelarchitectuur die past bij het AUP, dat maakt deze twee gebouwen tot parels in de verdichtingsopgave van Amsterdam-West. Dit gebied in transitie maakt een ingrijpende ontwikkeling door. Na de grote verdichting en verstedelijking die hier plaats vindt, zal buiten de ring wonen ook hier steeds meer in trek raken. Prachtig wonen met de stad en al haar kwaliteiten om de hoek, dat is de doelstelling.

Westelijke Tuinsteden

Het ontwerp voor Cubes anticipeert op deze ontwikkeling, maar vergeet de geschiedenis niet. Hier, op steenworp afstand van de Westelijke Tuinsteden, vormen verschillende tijdslagen de stad. Het plan voegt zich in de bestaande gemengde bebouwing uit de jaren 50, 70 en 90 rondom het Koningin Wilhelminaplein. Dat komt bijvoorbeeld terug in de rationele verdeling van de gevel en in de stedenbouwkundige oriëntatie van de volumes.

Woningvariatie

In het stedenbouwkundig ontwerp staan vier gebouwen in een rij op een groene terp. Cubes, dat zijn de twee westelijke van deze vier volumes. Van de in totaal 68 appartementen is twee-derde van Cubes middeldure huur en een-derde vrije sector. De appartementen variëren tussen 50 en 90 vierkante meter. Onder de terpen liggen half-verdiept 32 parkeerplekken.

Alle bewoners die ik sprak benoemden de kenmerken waar jullie over vertelden. Ze zijn super blij met de ruimtelijkheid, de grote ramen en het feit dat je aan meerdere kanten lichtinval hebt. Missie geslaagd dus.

Lizet Deutekom, copywriter boekpublicatie Cubes

Maximaal uitzicht

Met een spel van grote raampartijen en ruime balkons in een strakke bakstenen gevel zorgen we ervoor dat er transparante gebouwen ontstaan. Gebouwen die rust en openheid uitstralen. Aan de noordzijde staan ze strak aan de straat. De gelaagdheid in het metselwerk, aansluitend op de bijna verdieping-hoge ramen, vormt een subtiel dambordpatroon. Naar het groengebied toe zijn riante balkons aan de zuidzijde om het gebouw heen gedrapeerd.

 

Hoogwaardige materialen

In het hele ontwerp zijn hoogwaardige materialen toegepast met een verfijnde detaillering. Zo zijn de balkons aan de onderzijde voorzien van steenstrips. De vier meter hoge entrees aan de straatkant zijn gemarkeerd door een opvallende luifel. De inrichting van het trappenhuis met materialen van hoge kwaliteit maakt de gedeelde binnenruimtes stoer en chic.

 

Duurzaam

Zonnepanelen, een groen sedum-dak met extra ‘rainproof’ waterretentie en een groene toegang tot de parkeergarage dragen samen bij aan het verlagen van de energiekosten voor de bewoners en het klimaat-adaptief maken van de daken.

Info

Client
Maarsen Groep
Program
6,900 m² with 68 apartments and 32 built parking places
Design
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
Projectteam
Surya Steijlen, David Meijer, Irina Margarit, Martijn Tjassens Keiser, Sunny Jessurun
Location
Amsterdam
Year
2017 – 2020
Contractor
Van Wijnen
Photography
LEVS architecten, Tom Elst