LEVS Podiumlocatie6 min

Podium

Optimistische architectuur

Podium, Amsterdam

Tussen de uitdijende drukke stad en de ruime en rustige Sloterplas, wordt gebouwd aan een stadswijk met zowel sterke verdichting als vergroening. Langs de zuidelijke zijde van het plot ontwerpt LEVS een optimistisch woongebouw met duidelijke horizontale geleding, lichte materialisatie van keramische elementen en grote ramen die alle woningen volop van daglicht voorzien. Een slimme uitsparing rond de aula van architect Ingwersen verbindt twee groengebieden aan de noordzijde. Ruime entreehallen leiden naar een binnentuin met volle grond en een fietsenstalling die er half-verdiept omheen ligt. Het plan is gericht op starters in de middeldure huur, die veel gebruik zullen maken van de fiets en het OV.

Een klassieker van Ingwersen

Eén van de uitdagingen was het inpassen van de prominente aula die uit het naastgelegen gebouw naar voren steekt. Het oude Calvijn College in Amsterdam Nieuw West is een ontwerp van Ben Ingwersen uit eind jaren ’60. Voor de crisis van 2008 was de intentie nog om het te slopen, en het plot langs de Schipluidenlaan uit verschillende bouwblokken op te bouwen. Maar met de tijd is het gebouw tot leven gekomen als creatieve broedplaats, met onder andere kunstcentrum De Appel, en wordt het nu gewaardeerd als prachtig voorbeeld van Nieuwe Zakelijkheid-architectuur. Een herwaardering van onze architectuurgeschiedenis en van haar rationele, optimistische houding.

Optimistische architectuur

Daar put het ontwerp van Podiumlocatie inspiratie uit. De plint bestaat uit robuuste betonarchitectuur, waarin middels geribbelde elementen van uitgewassen grindbeton plastiek en variatie wordt gebracht. Dit gevoel wordt erboven doorgezet in verticale banden met geglazuurde elementen. Tussen horizontale stroken van lichte gele stenen hebben alle woningen ruime balkons en grote ramen. Licht, reflectie en reliëf geven de gevel een veranderlijk karakter.

Langs alle zijden wordt de verbinding met de buitenwereld gezocht. In doorzonwoningen aan de noord- en oostzijde kan aan twee kanten geleefd worden, met daglicht van voor naar achter. Langs de westzijde zorgen we met loggia’s voor verbinding tussen de woonkamer en het terras. Woonkamers op de begane grond liggen net verhoogd boven de straat, waarmee subtiel de overgang van privé naar publiek duidelijk wordt gemaakt. Aan de straat is bovendien een kleine buurt-supermarkt in het plan opgenomen, waardoor er langs de gevel veel leven mogelijk is.

Meer fietsen, meer groen

Vanaf elke hoek bieden mooie entrees met glas of verfijnd hekwerk toegang tot de fietsenstalling, die half-verdiept rond de binnentuin loopt. Een overzichtelijke stalling met zelfs ruimte voor bakfietsen. Vanuit de binnentuin dringt het daglicht hierin door en zorgen we voor een overzichtelijke, lichte ruimte die veilig voelt en makkelijk gebruikt kan worden. Tussen de rondgaande fietsenstalling is een rijk landschapsontwerp mogelijk, omdat bomen en planten gewoon in volle grond kunnen staan. Die vergroening keert aan de buitenzijde terug in de vorm van plantenbakken en klimplanten die zich naar de ribbels van het gevelbeton vormen.

Een spannende doorgang

Boven op het zuidelijke dak is een bijzondere laag toegevoegd, die met terugliggende gevel en strakke luifel refereert naar het paviljoen van Ingwersen dat aan de overkant op het dak staat. De aula wordt met een slimme uitsparing op de hoek ingepast in het volume. Dit creëert tevens een spannende doorgang, die ofwel naar een woonstraat ofwel naar een groen plein leidt. De doorgang zal nog extra gemarkeerd worden door een gevelkunstwerk.

Info

Opdrachtgever
De Nijs Projectontwikkeling / SAREF
Programma
12.900 m² met 147 middendure huurwoningen, 570 m² commerciële ruimte, 900 m² fietsparkeerkelder
Ontwerp
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
Projectteam
Timea Sandor, Hilmar Goedhart, David Meijer, Olga Pedryc, Swati Hegde
Locatie
Amsterdam
Jaar
2016 –
Aannemer
Bouwbedrijf De Nijs
Stedenbouwkundig plan
PALMBOUT
Artist impressions
SURREND3R, LEVS architecten