LEVS Breehorn1

Breehorn IJdoornlaan

Sociaal en duurzaam Breehorn

Breehorn IJdoornlaan, Amsterdam

Ruime, energiezuinige, sociale nieuwbouw binnen de ring? Het kan. De drie gebouwen van Breehorn vernieuwen de Waterlandpleinbuurt in Amsterdam Noord met een sociaal woonprogramma waarin echte woonkwaliteit zit, een hoge energieprestatie en een stijlvolle, voorname straatwand. Het is een antwoord op de integrale uitdagingen van Amsterdam: verdichten, verduurzamen en betaalbaar wonen.

Hoogwaardig betaalbaar wonen

Het ensemble van Breehorn geeft invulling aan het stedenbouwkundig plan van MUST en bestaat uit drie gebouwen: De Dammer, De Schaker en De Noordkop. Het is voor twee verschillende opdrachtgevers ontworpen en door twee verschillende aannemers gerealiseerd. Toch zijn ze van dezelfde hoge kwaliteit, met mooie materialen die stijlvol gecombineerd zijn in een open en dynamisch ontwerp. Hoge vides in de entreehallen heten bewoners en bezoekers welkom.

Daarachter schuilt een waaier van compacte driekamerwoningen voor startende gezinnen tot zeskamerwoningen in maisonnettes op de begane grond voor grotere gezinnen. Langs de groene voorzone kan er een levendig buurtgevoel ontstaan. Van in totaal 290 woningen is ruim 80 procent sociale huur, de rest is middeldure huur.

Energie besparen en opwekken


Het ontwerp voor De Schaker voldeed in 2019 met een EPC van 0,04 al ruim aan de huidige BENG-normen. In 2016 deed De Dammer het met een EPC van 0,15 meer dan dubbel zo goed als de toenmalige norm van 0,4. Dit lukt allemaal onder meer dankzij zonnepanelen op het dak – waarvan de energie direct naar de huurders gaat – driedubbel glas, de meest krachtige isolatie op de markt en hoge luchtdichtheid.

Eén architectuurtaal

Alle drie ontwerpen spreken dezelfde architectuurtaal met krachtige lijnen, twee kleuren metselwerk en een diepe gelaagdheid in de gevel. De geleding gaat geleidelijk over van verticaal bij het eerste plan naar horizontaal bij het derde. De gebouwen bestaan telkens uit drie volumes met verschillende hoogtes die per project een karaktervolle eenheid vormen. Licht metselwerk in de plint verbindt de volumes. Zo ontstaat een voorname stedelijke straatwand.

Info

Opdrachtgever
De Dammer: Design & Build Dijkstra Draisma (Rochdale), De Schaker: Rochdale, De Noordkop: Stadgenoot
Programma
27.500 m² met 280 huurwoningen (82% sociaal, 18% middelduur) met o.a. 2- en 3-kamerappartementen 50-70 m² en maisonnettes met 5 en 6 kamers à 110-140 m², 3 collectieve fietsenstallingen
Ontwerp
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
Projectteam
De Dammer: Martijn Boer, Tom Padding, Christiaan Schuit, Sunny Jessurun; De Schaker: Raphael Naef, Tom Padding, Sietse Bolhuis; De Noordkop: Dennis Meijerink, Bart Beentjes, Tom Padding
Locatie
Amsterdam
Jaar
2015 – 2020
Aannemer
De Dammer en De Schaker: Bouwgroep Dijkstra Draisma, De Noordkop: Van Wijnen
Stedenbouwkundig plan
MUST