De Sociale Stad

  • 28 april 2021
  • Door Thijs van Stigt
Een fotoreportage van het leven in en rond project Breehorn IJdoornlaan. Deze serie is gemaakt naar aanleiding van de nominatie voor de Gouden A.A.P. 2021, georganiseerd door Arcam.

De Waterlandpleinbuurt is een levendige woonbuurt, waar een grote verscheidenheid aan levenslopen samenkomen. Er zijn de gezinnen die meer ruimte nodig hebben, de jongeren die voor het eerst zelfstandig wonen, die van buiten de stad of uit een ander stadsdeel komen, mensen met een recente migratie-achtergrond en mensen wiens voorouders al in de uitbreidingsgebieden rond de oude havens of zelfs nog langs de historische dijken van Nieuwendam en Schellingwoude woonden.

Met het vernieuwde Waterlandplein aan de overzijde, ligt Breehorn IJdoornlaan op een druk sociaal en economisch kruispunt. Het geeft het leven langs de voorgevel een stadse dynamiek. Aan de achterzijde kijkt ze uit over een rustige wijk met een basisschool en het groen van landelijk Noord. En met het uitdijen van de stad, ligt het binnenstedelijke leven hier tegenwoordig op een steenworp afstand. In de drie gebouwen van Breehorn IJdoornlaan komen al deze levens en omgevingen samen. Hier wonen betekent midden in de samenleving staan. Er is ruimte voor echte woonkwaliteit, zowel in de grootte, indeling en oriƫntatie van de woningen, als in een architectuur die bewoners met trots hun thuis kunnen noemen.

Tijd om eens te kijken hoe dat er uit ziet: wie wonen hier en hoe staat de buurt er voor?

LEVS Breehorn reportage 11
"We hebben echt geluk gehad, dat ik in de loting hier een woning heb gekregen."

LEVS Breehorn reportage 04
"Ondanks alle veranderingen voelt de buurt nog als dezelfde, als onze buurt."

Lees meer over de Gouden A.A.P. 2021