Alle Nieuws

S&P ontwerpt landschap Groot Hartje in Eindhoven

12 april 2022

0261 20191216 VIEW 1
LEVS Groot Hartje landscape SP4 water min
LEVS Groot Hartje landscape SP3 ecology min
LEVS Groot Hartje landscape SP2 social min
LEVS Groot Hartje landscape SP5
LEVS Groot Hartje landscape SP6
LEVS Groot Hartje landscape SP1 min

S&P Landscape Architecture maakte het landschapsontwerp voor Groot Hartje in Eindhoven. LEVS en S&P kennen elkaar van onze projecten in Rusland. Met project Groot Hartje kregen we de kans om ook eens samen te werken in Nederland!

Het landschapsontwerp van Groot Hartje is een typisch hedendaagse opgave waarin op een complexe binnenstedelijke locatie bodiversiteit, waterretentie, daktuinen en gemengde gebruiksvormen samen komen. S&P maakte daarom een ontwerp voor niet één maar drie verschillende landschappen binnen het plan:De openbare parktuin

Op de hoek van het kavel staat een oude Plataan. Die wordt behouden, en onderdeel gemaakt van een bloemrijke en ontspannen tuin. De tuin is openbaar toegankelijk, maar moet ook een grote mate van intimiteit en rust bieden op deze drukke plek naast het Philips stadion. Daarom maken we een elegant en transparant hekwerk waarmee we op straat het gevoel van een Parijs stadspark creëren.

De bewonerstuin

Een niveau hoger ligt de daktuin voor bewoners. Daar staat een broeikas die vanaf de straat te zien is. In de basis is de tuin simpel van opzet, omdat bewoners de kans krijgen er zelf invulling aan te geven. Iemand kan een moestuin beginnen in de grote plantenbakken of in de kas, een bloemstrook inzaaien rond de picknicktafel, of een fruitboom onderhouden.

Het begroeide gebouw

De tuinen worden langs de gevels omhoog geleid naar groene daken. Stevige klimplanten verbinden straks de balkons brengen het groen dicht naar de woningen op hoogte toe. Op de hoge daken ligt mos sedum. De daken worden ingezet om regenwater op te vangen, vast te houden en door te leiden naar de tuinen om daar het jaar door gebruikt te kunnen worden.