LEVS Broerenstraat17

Turfstraat

Scharnier tussen oud en nieuw

Turfstraat, Arnhem

LEVS ontwierp in opdracht van Stadswaarde 18 luxe appartementen boven een commerciële plint in de binnenstad van Arnhem. Het gebouw vervangt een woongebouw uit de wederopbouwperiode en vormt een van de drie pleinwanden van het nieuwe Audrey Hepburnplein.

Prominente positie

Het project sluit aan bij de stedenbouwkundige ingreep waarbij de gemeente Arnhem door middel van het herintroduceren van de oude Sint Jansbeek, nieuwbouw en opwaarderen van de openbare ruimte de oude binnenstad met de Rijn wil verbinden.

Scharnier tussen oud en nieuw

Het gebouw staat op de snijlijn tussen de oude binnenstad en de strook met wederopbouwarchitectuur. Langs de nieuwe stedenbouwkundige corridor van de binnenstad naar de Rijn heeft het project een prominente positie op de hoek. Daarnaast begeleidt het gebouw het nieuwe Audrey Hepburnplein met een lange pleinwand.

Wederopbouw als inspiratie

Het oorspronkelijke gebouw aan de Turfstraat werd gekenmerkt door het verticale ritme van de puien boven een horizontale, glazen plint. Het ontwerp voor de nieuwbouw is een interpretatie van deze karakteristieken. Een ander kenmerk dat aan het oorspronkelijke gebouw refereert zijn de terugspringende en lagere uiteinden van het gebouw. Deze twee ‘intermediairs’ verbinden het volume met de nieuwbouw links en rechts ernaast.

Strakke lijnen, levendig beeld

De witte luifel en horizontale banden van beton vormen een verbindend element. De gevel wordt geaccentueerd met metselwerkpenanten die diepte geven en de verticaliteit versterken. De strakke belijning van het metselwerk is uitgevoerd in een baksteen met warme kleur en ‘boombaststructuur’. Dit zorgt voor contrast met de grafische lijnen van de betonbanden en maakt het gevelbeeld levendig.

Stedelijk wonen

De appartementen variëren van 100 tot 175 m². Ze zijn licht, hebben uitzicht op het plein en de stad en ze hebben een ruime veranda aan het rustige en zonnige binnengebied. In de plint aan de pleinzijde is ruimte voor 600 m² commerciële ruimte met aan het binnenhof ruimte voor parkeren en bergingen.

Duurzaam eigenaarschap

Door een aantal slimme ingrepen is het gebouw energieneutraal. Zo is er onder andere een groot aantal zonnepanelen toegepast. Per appartement zijn er gemiddeld veertien panelen meegenomen in de splitsing, waardoor de appartement eigenaren betrokken worden bij de duurzame prestatie van het gebouw. Een deel van de zonnepanelen is als ontwerpelement toegepast op de overkapping van de parkeerplaatsen aan de zuidzijde. Daarmee gaan duurzaamheid en ontwerp hand in hand.

Info

Opdrachtgever
Stadswaarde
Programma
3.800 m² met 18 luxe appartementen van 100-175 m² en 600 m² commerciële ruimte
Ontwerp
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
Projectteam
Marco Rats, Ulf Bjällerstedt, Daan Goedhart, Olga Pedryc
Locatie
Arnhem
Jaar
2017 – 2020
Aannemer
Ter Steege Bouw