LEVS Strandeiland ai4 Parallel min

Strandeiland M³

Stad en strand aan het IJ

Strandeiland M³, Amsterdam

Het Strandeiland in Amsterdam wordt een veelzijdige wijk, waar wonen, werken, leren en recreëren centraal staan. M³ wordt een buurt voor gezinnen van alle soorten en maten, ontworpen voor sociale duurzaamheid. Het landschap speelt een centrale rol, met circulariteit en biobased bouwen. LEVS maakte het ontwerp voor Mix, Max, Match (M³) in opdracht van AM Gebiedsontwikkeling samen met een breed team met onder meer MEESVISSER, BETA en DELVA Landscape Architecture & Urbanism. Het plan omvat 344 woningen, een ruime buurthub, commerciele ruimtes en een gezondheidscentrum.

Strandeiland als schakel in de stad

Het plan vervult een schakelfunctie: als aankondiging van de Muidenbuurt, als verbinder van verschillende eilanden en als kruispunt van landschappelijke structuren. Maar ook sociaal gezien is het een bijzondere plek. Een jonge gezinsbuurt in opbouw heeft sterke behoefte aan een programma dat mensen bij elkaar brengt en de gemeenschap laat wortelen, groeien en bloeien. M3 benut de beste kwaliteiten van de locatie. Of die nu aan een levendige stadsstraat ligt, of overvloeit in een weelderig park.

Een buurt met vier sferen

M3 is één buurt met vier karakters. Een levendige, actieve stadsbuurt in het Hart, met winkels, horeca en de hub. Daarnaast ligt het Oog, waar natuur en stad vervlechten. Een woontoren als markering, vrij uitzicht over het water, en straten met margestroken die de openbare ruimte en de gebouwen verbinden. Het Strand is dé plek voor natuurliefhebbers. Speelse doorkijkjes naar het park en een tuin als duinlandschap om in te ontspannen, wandelen en spelen. De Makershaven geeft de buurt een edge: stoere woonblokken, eigentijdse woonvormen en aantrekkelijke horeca.

LEVS Strandeiland ai2 Parallel min
Het Makersblok op de hoek van de Pampuslaan
LEVS Strandeiland ai3 Parallel min
Stedelijk leefgebied tussen het Stadsblok (links) en het Makersblok (rechts)
LEVS Strandeiland ai5 Parallel min
De Buurthub
LEVS Strandeiland ai4 Parallel min
Het Strandblok met in de achtergrond de toren van het Zorgblok
LEVS Strandeiland ai6 Parallel min
De kalme stadsstraat tussen het Stadsblok (links) en het Zorgblok (rechts)

Info

Opdrachtgever
AM
Programma
50.000 m² BVO waarvan 344 woningen , 6.400 m² buurthub, 3.700 m² commercieel, 1.000 m² gezondheidscentrum
Ontwerp
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof, Christiaan Schuit, Surya Steijlen
Projectteam
Raphael Naef, Monika Tylutka, Natalia Yakovleva
Locatie
Amsterdam
Jaar
2023 –
Partners
MEESVISSER, BETA
Landschapsontwerp
DELVA Landscape Architecture | Urbanism
Artist impressions
Parallel