LEVS Schalkstad impressie21 min

Schalkstad HIGH5

Revitalisatie van het oude winkelcentrum

Schalkstad HIGH5, Haarlem

LEVS architecten werk sinds 2016 aan het stedenbouwkundig en architectonisch ontwerp op de zuidstrook van het grote ontwikkelgebied Schalkstad. Wat begon als een kleine ingreep op de locatie is uitgegroeid tot HIGH5, een ambitieuze en complexe stedelijke transformatie waarbij de gebouwde omgeving verweven wordt met het sociale weefsel van de stad.
HIGH5 - een plek waar alle bewoners van Schalkwijk zich thuis voelen
LEVS Schalkstad startbouw min
Minister van VRO geeft startsein voor de bouw
Elan Wonen
De 569 woningen van HIGH5 zijn het begin van 1.200 nieuwe woningen in Schalkstad

Van Winkelcentrum naar Stadsdeelcentrum

Naar aanleiding van een oorspronkelijk masterplan uit 2003 van JCAU is het hele gebied volop in ontwikkeling: een monofunctioneel ‘winkelcentrum’ verandert in een multifunctioneel ‘stadsdeelcentrum’. Een huiskamer voor de wijk met commerciële-, culturele- en maatschappelijke voorzieningen en wonen. Een plek om te ontmoeten en verblijven. Een plek waar alle bewoners van Schalkwijk zich thuis voelen.

Compact ensemble aan het water

HIGH5 vormt een stedenbouwkundig ensemble van drie torens en twee bouwblokken vlak bij het stadshart. Aan de noordzijde van het woonpark ligt het centrale marktplein, dat samen met de nieuwe markthal het kloppend hart voor Schalkwijk zal worden. De bedrijfsruimten in de plint sluiten aan bij de dynamiek die dit plein met zich mee brengt. Een doorgaande arcade in de twee noordelijke blokken zorgt ook in vorm voor een fraaie aansluiting aan het plein.

Het ensemble is compact van opzet. Toch staan de gebouwen met hun lichte bakstenen gevels ontspannen in het groen. De woontorens aan de zuidzijde staan fraai gelegen aan een brede waterpartij in een lommerrijke setting.

LEVS Schalkstad masterplan JCAU en gemeente min
Masterplan Centrum Schalkstad
LEVS Schalkstad situatie min
Maaiveldsituatie

Kloeke architectuur

De vijf gebouwen van de nieuwbouw hebben architectonisch een grote samenhang maar verschillen ook onderling. De twee gebouwen aan het plein sluiten aan bij de stadse architectuur rondom het plein en zijn meer klassiek van opbouw met twee kleuren metselwerk. De drie torens aan het water zijn onderdeel van een reeks gebouwen in de groene zoom die minder appelleren aan het stadshart. Een subtiele geleding in de hoogte met baksteen en aluminium beplating deelt de torens op in een voet-, romp- en kroongedeelte zonder de samenhang van de toren zelf te verliezen. Zo wordt op subtiele wijze de hoogte van de gebouwen genuanceerd. De drie verschillende kleuren metselwerk maken elk gebouw uniek en geven het geheel een warme uitstraling.

Flexibel voor de toekomst

In de plint van de stadsblokken zijn ruimtes voor commerciële en maatschappelijke functies. Samen met de stadswoningen aan de zuidzijde - tegenover de torens - omsluiten ze een twee-laagse fietsenstalling. Op de eerste en tweede verdieping ligt de inpandige parkeergarage, daarboven een groene dektuin. Het ontwerp anticipeert op een toekomst waarin minder auto's en daarmee minder plaatsen nodig zullen zijn. De parkeergarage kan dan relatief eenvoudig omgebouwd worden tot bijvoorbeeld een kantoorruimte. 

Een semi-openbare passage loopt tussen de twee stadsblokken van noord naar zuid en verbindt het plein met het groengebied daar. Het landschap tussen de gebouwen is openbaar groen en loopt naadloos over in de groen- en waterstructuur die door heel Schalkwijk loopt.

LEVS Schalkstad impressie18 doorsnede parkeren min
Semi-openbare noord-zuid-passage op de begane grond tussen de stadsblokken
LEVS Schalkstad doorsnede1 min
Inpandige parkeergarage op 1e en 2e verdieping, daaronder twee lagen fietsenstalling
LEVS Schalkstad verdieping0 min
Begane grond
LEVS Schalkstad verdieping2 min
2e verdieping
LEVS Schalkstad verdieping3 min
3e verdieping
LEVS Schalkstad verdieping 12 9 14 min
12e/9e/14e verdieping
LEVS Schalkstad woningen grijs min
Woningvariatie

Info

Opdrachtgever
Variant Vastgoed (HBB Groep, Hoorne Vastgoed)
Programma
61.700 m² BVO met 569 appartementen waarvan 114 sociaal, 341 midden-duur en 114 vrije sector, 2.550 m² commerciële en maatschappelijke plint, fietsenstalling begane grond, inpandige parkeergarage op 1e en 2e verdieping voor 196 auto's
Ontwerp
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
Projectteam
Ron Bruin, David Meijer, Laura van Beek, Ulf Bjällerstedt, Bart Beentjes, Maikel Blouw
Locatie
Haarlem
Jaar
2016 –
Aannemer
HBB Groep
Partners
Variantvastgoed ontwikkeling (HBB Groep en Hoorne Vastgoed)
Masterplan
JCAU (JoCoenen Architects en Urbanists)
Landschapsontwerp
Buro Lubbers
Artist impressions
Theo van Leur Architectuur Presentaties, LEVS architecten