Levsnb robijnhof1

Robijnhof

Levensloopbestendig woonensemble

Robijnhof, Leiden

Oud en jong samen

In de Leidse wijk Hoge Mors ontstaat het Robijnhofensemble. Naast vijf psychogeriatrische woongroepen met plaats voor 40 zorgbehoevende ouderen worden er 120 levensloopbestendige appartementen met een gemeenschappelijke ruimte en 15 eengezinswoningen gerealiseerd. De appartementen zijn verdeeld over drie verspringende, villa-achtige volumes van vijf en zes lagen met doorzichten naar het water erachter. De villa’s staan straks in een parkachtige omgeving op een ondergrondse parkeergarage.

Woonzorg als onderdeel van de buurt

Het ontwerp voor Robijnhof kent drie architectuursferen met als verbindend element een warmgekleurde baksteen. De geschakelde grondgebonden woningen en het eenlaagse pg-gebouw voegen zich qua schaal in de bestaande wijk. De zorggroepen liggen rond een beschermd binnenhof. Tegelijkertijd heeft elke groep een buitenruimte grenzend aan het openbare gebied. De bewoners raken zo niet geïsoleerd en blijven vanzelfsprekend onderdeel van het leven in de buurt. Subtiele volumesprongen, kleine hoogteverschillen en afgeronde hoeken maken het lage gebouw zacht en dynamisch. Net zo dynamisch zijn de gevels van de appartementenvilla’s, verspringende balkons en bijzondere metselwerkverbanden die het alzijdige karakter versterken.

Gefaseerde uitvoering

Het project wordt gefaseerd ontwikkeld. Eerst maakt het bestaande zorgcentrum plaats voor de bouw van de drie appartementenvilla’s. De bewoners van het bestaande wooncentrum zullen hiernaartoe verhuizen waarna ook dat gedeelte herontwikkeld gaat worden, gevolgd door de bouw van de pg-units en eengezinswoningen.

Info

Opdrachtgever
Design & Build met M.J. de Nijs Projectontwikkeling voor Altera Vastgoed en Stichting Libertas Leiden
Programma
120 levensloopbestendige appartementen, 15 eengezinswoningen, 5 psychogeriatrische woongroepen voor 40 ouderen, ondergrondse parkeergarage
Ontwerp
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
Projectteam
Marco Rats, Ingeborg van Lent, Mark Gijsbers, Olga Pedryc, Daan Goedhart, Ilias Kerkeni
Locatie
Leiden
Jaar
2017 –