LEVS Palenstein1 min

Stadskwartier Palenstein

Nieuw sociaal hart als scharnier

Stadskwartier Palenstein, Zoetermeer

De centraal gelegen wijk Palenstein in Zoetermeer wordt uitgebreid en vernieuwd met meer wonen, betere groenstructuren, een nieuwe singel en autoluwe openbare gebieden. In opdracht van woningcorporatie De Goede Woning hebben wij een ruim opgezet woon- en winkelcentrum ontworpen op een belangrijk scharnierpunt in het stedenbouwkundig plan. De singel wordt hier de nieuwe levensader van de wijk, het plein vormt het hart. Aan het autovrije plein was het Castellum Palensteyn, met scholen, kinderopvang, grand café en een sporthal, al opgeleverd. Ons ontwerp aan de andere zijde rondt het plein af.

Hart van Palenstein

Het bouwblok volgt de rooilijn en heeft vijf hoogteaccenten op een plint van supermarkt en winkels. Alle appartementen in deze torens hebben een portiekontsluiting en rondom door- en uitzichten. In het groene binnengebied wordt deels op maaiveldniveau geparkeerd, deels is het binnengebied opgetild en uitgevoerd als daktuin boven de supermarkten en winkels. De inpassing in de omgeving, de optimale positionering en flexibiliteit van het programma en daarnaast de architectonische diversiteit, zijn de basis voor een nieuw leefmilieu in het hart van Palenstein.

Complexe functie inpassing

We realiseren met het ontwerp 155 sociale en vrije sector huurwoningen, van jongerenwoningen tot eengezinswoningen. Daartussen zit een commercieel programma van twee supermarkten en enkele kleinschalige winkelruimtes. We zorgen ervoor dat de toegangen tot de woningen, de supermarkten en hun aanleverpunten en de andere winkels elkaar niet storen. Het binnenterrein heeft aparte toegangen voor voetgangers en een deel van de auto’s.

Bastion met compacte torens

Een belangrijk doel was om van een anonieme omgeving een stedelijke ruimte te maken. Het ensemble is in wezen één bouwblok, maar door differentiatie in de hoogteaccenten, doorkijkjes tussen de torens en verhoogde binnentuinen te maken, ontstaat er een woon- en werkgebied dat rondom varieert in sfeer: van een rustige autovrije waterkant en een levendig autovrij plein, tot de bedrijvige supermarktzijde waar geparkeerd wordt en de stedelijke drukte van de hoofdweg. De hoogste toren rijkt tot elf verdiepingen, de laagste tot vijf. Allemaal voorzien van een statige naam: Koningin, Hertog, Gravin, Barones, Markies en Ridder.

Ontkoppeling van gevel en programma

Een plint van lichtgele baksteen omlijnt het hele volume en bindt het ensemble. Hier benadrukt ze de dubbelhoge plint met winkels, daar omvat ze vier verdieping aan woningen. Daarboven gebruiken we twee tinten rood om de gelaagdheid in het metselwerk te benadrukken.

Eerste gasloze wijk

Palenstein wordt de eerste wijk in Zoetermeer die volledig van het gas afgesloten zal zijn. Uiteraard is ook ons ontwerp aardgasvrij. In plaats daarvan zorgt een WKO, met ruim 250 ondergrondse buizen, dat elke woning individueel alternatief verwarmd en gekoeld kan worden. Daarnaast zorgen we met een ruime bezetting van zonnepanelen op de hoge daken en een volledige sedum-bedekking van de daktuinen dat we een bijna-energie-neutraal en klimaat-adaptief gebouw neerzetten.

Info

Opdrachtgever
De Goede Woning
Programma
20.300 m² met 109 sociale huur-, 42 middenhuur- en 4 koopwoningen, 3.800 m² commerciële ruimte
Ontwerp
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
Projectteam
Martijn Tjassens Keiser, Marco Rats, Ulf Bjällerstedt, Sunny Jessurun, Daan Goedhart
Locatie
Zoetermeer
Jaar
2013 – 2021
Aannemer
Waal, Vlaardingen
Artist impressions
Moare