Stadskwartier Palenstein

Nieuw sociaal hart als scharnier

Stadskwartier Palenstein, Zoetermeer

Nieuw sociaal hart als scharnier

LEVS heeft in opdracht van woningcorporatie De Goede Woning een nieuw woon- en winkelcentrum in de herstructureringswijk Palenstein in Zoetermeer ontworpen. Het gebouw staat straks op een belangrijk scharnierpunt in het stedenbouwkundig plan. Het gedifferentieerde volume sluit aan op de wijk uit de jaren 70 en zoomt het nieuwe plein af, het hart van de wijk.

Hoogteaccenten

Het bouwblok volgt de rooilijn en heeft vijf hoogteaccenten op een plint van supermarkt en winkels. Alle appartementen in deze torens hebben een portiekontsluiting en rondom door- en uitzichten. In het groene binnengebied wordt deels op maaiveldniveau geparkeerd, deels is het binnengebied opgetild en uitgevoerd als daktuin boven de supermarkt en winkelpassage. De inpassing in de omgeving, de optimale positionering en flexibiliteit van het programma en daarnaast de architectonische diversiteit, zijn de basis voor een nieuw leefmilieu in het hart van Palenstein.

Nieuwe wijk

Volgens het herstructureringsplan zullen vijf galerijflatgebouwen uit de jaren 60 gefaseerd plaats maken voor nieuwbouwprojecten met een ontspannen, parkachtige sfeer. In de wijkvisie 2012 is de ‘Singel’ de nieuwe levensader van de wijk, het ‘Plein’ vormt het hart. Aan het autovrije plein is het Castellum Palensteyn, met scholen, kinderopvang, grand café en een sporthal, al opgeleverd. Het nieuwe woon- en winkelcentrum aan de andere zijde rondt het plein af.

Info

Opdrachtgever
De Goede Woning
Ontwerp
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
Projectteam
Marco Rats, Ulf Bjällerstedt, Sunny Jessurun, Daan Goedhart, Martijn Tjassens Keiser
Programma
20.300 m² met 155 sociale huur- en vrije sectorwoningen, 3.800 m² commerciële ruimte
Locatie
Zoetermeer
Jaar
2013 –
Aannemer
Waal, Vlaardingen