LEVS Echtenstein 5 min

Nieuw Echtenstein

Duurzame nieuwe identiteit in Zuidoost

Nieuw Echtenstein, Amsterdam

In het westelijke puntje van de E-buurt in Amsterdam Zuidoost maken we van een anoniem en in onbruik geraakt open veld een veilige, natuur-inclusieve woonomgeving voor een kwetsbare doelgroep. Woningstichting Rochdale ontwikkelt hier een combinatie van beschermd wonen en een sociaal programma in de plint. Ons ontwerp zoekt de verbinding tussen verleden, heden en toekomst van de buurt terwijl we ook op slimme wijze oplossingen integreren voor een gezonder leefklimaat en een lagere CO2-uitstoot.
 

Geschiedenis van een veranderlijke buurt

Op deze bijzondere locatie komen alle kenmerkende aspecten van de Bijlmermeer samen: aan de ene kant staat het restant van een oude honingraatflat met daarnaast een latere laagbouwwijk. Aan de andere kant liggen de ruim opgezette autowegen en afslagen langs de Gooiseweg. Daartussen blijft een relatief open gebied over dat vraagt om een identiteit die past binnen de geschiedenis van deze plek en de toon zet voor haar toekomst.

Een veilige woonomgeving in het groen

We plaatsen het volume zo dat er een intieme en fijne buurttuin met een menselijke maat ontstaat. Rondom de buitengevel leidt een grid van balkons en kolommen het groen vanuit het park omhoog. Zo ontstaat er een ontspannen sfeer rondom de hoofdingang die de verschillende gebruikers verwelkomt.

Op de begane grond is ruimte voor een sociaal programma voor de buurt, bijvoorbeeld in de vorm van bijscholingsruimtes of opvang. Het woonprogramma richt zich op bewoners met verschillende soorten en maten van behoefte aan ondersteuning: voor iedereen ontwerpen we ruime, comfortabele appartementen met een buitenruimte.

Architectonische vernieuwing

In het gevelontwerp refereren we aan de culturele lappendeken die stadsdeel Zuidoost is, met een geschakeerd dambordpatroon van baksteen. We combineren architectonische elementen uit de omliggende bebouwing tot een logisch geheel dat nog lang mee kan en zelfs de toon zet voor verdere vernieuwing in de omgeving.

 

Duurzaam bouwen: rest-bakstenen en installatie-arm

Om een actieve stap te zetten in het verminderen van de CO2-uitstoot van de bouw, hebben we gezocht naar alternatieve materialen. Zo kwamen we op het toepassen van restpartijen bakstenen. We besparen de energie die nodig is om nieuwe bakstenen te laten bakken, en vergeleken met gerecyclede bakstenen besparen we de energie die nodig is voor het vermalen, mengen en opnieuw bakken. Op dit moment bestaat ‘hergebruik’ nog niet als categorie in de MPG. Maar uitgaande van een aantal versimpelde standaardwaarden kunnen we zeggen dat we hiermee grofweg 100 ton CO2-uitstoot besparen.

Verder zorgen grote ramen ervoor dat er in de wintermaanden optimaal warmte van een laagstaande zon wordt binnengehaald, terwijl het overstek van de balkons in de zomer zorgt voor verkoelende schaduw. Zo hebben we geen actieve koeling nodig en voldoen we met passieve middelen aan de BENG-normen.

 

Info

Opdrachtgever
Woningstichting Rochdale
Programma
7.000 m² BVO met 80 sociale huurwoningen, maatschappelijke functie op de begane grond, inpandig fietsparkeren voor de bewoners
Ontwerp
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
Projectteam
Christiaan Schuit, Hilmar Goedhart, Iante Tang, Mehmet Hizal
Locatie
Amsterdam
Jaar
2019 – 2023
Aannemer
KBK bouwgroep