Leeuwenveld

Wonen tussen Vechtstad en polder

Leeuwenveld, Weesp

Oud centrum als inspiratie

De ‘Weesper korrel’ - de schaal en het ritme van het centrum van Weesp - vormt de inspiratie voor dit duurzame plan met vijf stadse blokken langs een ruggengraat van grachten en pleinen. Het ontwerp slaat een brug tussen het oude stadshart en het omliggende poldergebied. De nieuwe openbare ruimte vormt een aantrekkelijke route langs water en groen van het centrum naar de polder. Verspreid over de wijk liggen werkwoningen en bedrijfsruimtes die de wijk ook overdag levendig en vol van activiteit.

Eenheid in verscheidenheid

Net als het oude centrum heeft het plan een hoge woningdichtheid. Voortbordurend op de historische context, ontwierp LEVS maar liefst 80 verschillende woningen: van appartementen tot woonwerkwoningen, van grachtenpanden met grote vides tot twee-onder-een-kappers en imposante splitlevelwoningen. De variatie wordt voortgezet in het materiaalgebruik, zoals het afwisselende metselwerk. Tegelijk ontstaat door bijvoorbeeld de gevelopeningen en het ritme weer een eenheid. Deze combinatie van variatie en terugkerende elementen is een eigentijdse interpretatie van de oude Hollandse stad, gebaseerd op een goede analyse.

Detaillering en accenten

In het ontwerp is als vanouds veel aandacht voor detaillering: plafondhoge ramen hebben diepe neggen en de modern gestileerde balkonhekken spelen op een bijzondere manier met het licht. Opvallende hoekpanden en poortgebouwen accentueren de hoeken en zichtassen van de wijk. Bijzonder aan het project is de toepassing van individuele warmte- en koudeopslag. Deze en andere energiezuinige ingrepen in combinatie met de opzet en architectuur van de wijk, maken Leeuwenveld tot een duurzame wijk.

Zomaar een bericht

"Afgelopen zondag een klein wandelingetje gemaakt door Leeuwenveld. Een heer op middelbare leeftijd was bezig een vloertje te leggen. Knikte ons vriendelijk toe. De deur was los. Het was zijn huis. Zijn plek. Stoel op de stoep. Zijn eigen stukje publieke stoep. Wees welkom. Op een andere hoek was iemand aan het verhuizen. Zoveel woningen en toch gevoel van ruimte.

Het duurde even. Waar is het blik? Waar zijn de auto’s verstopt? Split level en verhoogd tuinterras. Geniaal. Slim ook die verscheidenheid in daken. Zolderkamers. Hoekramen. Hier en daar een doorzicht waar je even blijft stilstaan. Er is veel te zien. Te ontdekken. Een kromme straat, wat zou er om de hoek zijn? Dan, een woning boven een poort. Stukje natuursteen. Niet te veel. Accenten. Dakwaterafvoer tussen de huizen maakt ze los van elkaar. Knipoog naar pakhuizen. Dan weer een plein, plaats voor werken en wonen, ruimte om te kijken. Werken en wonen… Fijn. Een buurt waar mensen gaan leven. Niet alleen slapen. Knus, geborgen, en niet té retro…

Nu al de moeite waard voor een wandelingetje. Op een zondag. Bravo."

[Reind Brackman, wandelaar door Leeuwenveld]

Info

Opdrachtgever
Blauwhoed Eurowoningen, Leeuwenveld II bv
Ontwerp
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
Programma
Stedenbouwkundig plan en architectonisch ontwerp 184 woningen / appartementen, 3.000 m² bedrijfsruimte
Locatie
Weesp
Jaar
2005 – 2013
Aannemer
Van Wijnen
Ontwerp openbare ruimte
VLUGP
Fotografie
Marcel van der Burg, LEVS architecten, Luchtfoto’s: John Gundlach - Flying Holland