Kop van de Bakens

Nieuwe gezicht aan het water

Kop van de Bakens, Harderwijk

Aantrekkelijke kustlijn

LEVS maakte het ontwerp voor de Kop van de Bakens in Harderwijk. Het plan maakt onderdeel uit van de stedenbouwkundige ontwikkeling Waterfront waarmee Harderwijk een nieuwe aantrekkelijke kustlijn krijgt. Het project is de afronding van deelplan de Bakens. Voor wie straks vanuit Flevoland over de brug het Veluwemeer oversteekt vormt De Kop van de Bakens het nieuwe gezicht van Harderwijk aan het water.

Van grondgebonden naar prominente kop

Harderwijk is van oudsher onlosmakelijk met het water verbonden. In vroeger tijden bevoer de Hanzestad de Noord- en Oostzee om handel te drijven. Na de aanleg van de Afsluitdijk en de drooglegging van Flevoland ligt de stad aan het Wolderwijd en het Veluwemeer. Vanaf de tweede helft van de vorige eeuw werd de historische binnenstad geleidelijk van het water afgesneden door toenemende bedrijvigheid van industrie en recreatie.

Het nieuwe waterfont van Harderwijk is opgebouwd uit twaalf panden, waarvan zeven langs het water. Deze panden hebben een eigen interne ontsluiting en ieder een eigen entree vanaf de straat. Zij variëren in hoogte en sluiten zo aan op de lage woningen langs de Singel. Deze overgang van grondgebonden woningen richting het havenfront wordt geleidelijk opgevoerd in schaal, maat en kleur. Zo ontstaat er een natuurlijke opbouw richting de prominente kop aan de boulevard. Hierbij gaat de korrel van enkele woningen over naar grotere panden met als echte Kop van de Bakens het elf lagen hoge dubbelhuis.

Gevarieerd programma

Het plan H bevat 125 appartementen en kent een grote diversiteit in woningplattegronden. De individuele panden zijn compact en aangenaam van schaal met twee tot vier woningen op een laag rond een portiekontsluiting. Alle woningen zijn op het waterfont georiënteerd met grote balkons en terrassen. Op de begane grond wordt direct aan de kade gewoond. De maisonnettes en appartementen variëren tussen de 70 en 120 m². Aan de Noordzijde hebben de galerijwoningen een fantastisch uitzicht over het Veluwemeer en een brede leefgalerij op het zuiden.

Architectonisch is het complex opgebouwd als leesbare panden die in kleur, ritme en buitenruimte duidelijk verschillen. Ze worden uitgevoerd in zorgvuldig gedetailleerde metselwerk met een rijke mix van kleur en textuur en verschillende metselwerkverbanden en reliëf. Dit wordt ondersteund door diepe neggen en zorgvuldige metselwerkdetaillering.

Info

Opdrachtgever
Waterfront VOF (Synchroon en Koopmans Bouwgroep)
Ontwerp
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
Projectteam
Marco Rats, Timea Sandor
Programma
125 appartementen tussen 70 en 120 m²
Locatie
Harderwijk
Jaar
2017 –
Masterplan
Jos van Eldonk
Artist impressions
3D capacity