Klimmuur

Gekantelde doos aan het IJ

Klimmuur, Amsterdam

Tijdelijk gebouw sinds 1995

De Klimmuur is oorspronkelijk een tijdelijk gebouw dat tussen de sporen van het CS, het viaduct van de Ruyterkade en het water ingeperst stond. Deze locatie kon gedurende 3 jaar door de opdrachtgever worden gepacht. Na deze periode is het gebouw in één nacht in zijn geheel per ponton verplaatst naar de nieuwe locatie aan de andere zijde van het spoor waar hij in 2008 werd uitgebreid. 3 jaar later kreeg de Klimmuur een schuifdak.

Eenvoudig, goedkoop, duurzaam

De klimhal is als een eenduidig en herkenbaar object opgevat. Een gekantelde doos die zich opricht tussen het omringende geweld. Met deze kanteling ontstaat een diversiteit aan klimmogelijkheden: naar voren en naar achter gekantelde wanden, variërend in hoogte en moeilijkheidsgraad. De klimmuur is bijna volledig gesloten en wordt enkel doorbroken door smalle raamstroken en het entreegebouwtje. Het dak daarentegen is volledig transparant. ’s Avonds vormt dit een lichtend vlak. Overdag wordt er volledig in daglicht geklommen. De onderzijde van de klimhal bestaat uit aluminium beplating; de bovenzijde en het dak uit transparante kunststof platen, waarachter het isolatiemateriaal en de constructie zichtbaar zijn.

Info

Opdrachtgever
Klimmuur
Ontwerp
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
Programma
1995 Klimmuur, 2003 verplaatsing, 2008 uitbreiding, 2011 schuifdak
Locatie
Amsterdam
Jaar
1995, 2003, 2008, 2011