LEVS Klaasje8 min

Klaasje

Stadsvilla's in woonpark

Klaasje, Amstelveen

In opdracht van BPD en De Nijs Projectontwikkeling heeft LEVS circa 150 woningen in het nieuwe ensemble Klaasje in Amstelveen ontworpen. Het nieuwe woonpark met vijf stadsvilla’s vlak bij het stadshart is vergeleken met de buurt ontzettend compact van opzet. En toch staan de gebouwen met hun witte bakstenen gevels ontspannen in het groen.

Samenhang

De architectuur van de nieuwbouw heeft een chique uitstraling waarbij diverse architectonische kenmerken van de omringende bebouwing uit de jaren ’60 terugkomen in de nieuwbouw. Een horizontale geleding met eenduidig materiaalgebruik verzorgt de samenhang van het ensemble. Door de introductie van een in hoogte verspringende ‘plint’ wordt op subtiele wijze de hoogte van de gebouwen genuanceerd en visueel laag gehouden door een materiaalwissel op de derde, vierde of zesde laag. Daarboven geven de gevels met bronzen aluminiumpanelen het ensemble een warme uitstraling.

Programma

De structuur van de gebouwen kent een grote maat van flexibiliteit om een variabel programma op te kunnen nemen van 3-spanners tot 8-spanners. De gebouwen staan op een ondergrondse parkeergarage die onder de hele locatie doorloopt. Het landschap tussen de gebouwen is openbaar groen en loopt naadloos over in het eerder gerealiseerde plan met drie woonzorggebouwen.

 

Info

Opdrachtgever
Ontwikkelcombinatie Klaasje Zevenster (BPD, De Nijs Projectontwikkeling)
Programma
146 luxe appartementen van 65-170m², ondergrondse parkeergarage
Ontwerp
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
Projectteam
Ron Bruin, Raphael Naef, Christiaan Schuit, Sunny Jessurun, Martijn Tjassens Keiser
Locatie
Amstelveen
Jaar
2017 – 2021
Landschapsontwerp
BuroScope
Fotografie
Fedde de Weert, LEVS architecten