Kaleidoskoop

Impuls voor dorpse leefbaarheid

Kaleidoskoop, Nieuwkoop

Woon-zorg én cultuur

Net zoals in veel dorpen in Nederland verdwenen ook in Nieuwkoop vele basisvoorzieningen. Met het woonzorggebouw en Kulturhus Kaleidoskoop werd een bijzonder programma tot stand gebracht met de intentie de leefbaarheid van het dorp te versterken.

Appartementen voor lichte tot zware zorg

Het hart van het gebouw is het Kulturhus met café-restaurant, bibliotheek, infoloketten en in de vaste kern een multifunctionele zaal. Kaleidoskoop is ook een woongebouw waar alle vormen van lichte tot zware zorg op maat mogelijk zijn. Het wonen staat centraal, op de verdiepingen met appartementen, maar ook in de drie bijzondere groepswoningen voor psychogeriatrische bewoners aan de binnentuin.

Recreëren, ontmoeten, leren en informeren

Het Kulturhus is de dagelijkse ontmoetingsplaats voor alle Kaleidoskoop bewoners en dorpsbewoners, van jong tot oud. Het ligt op de begane grond en straalt voor iedereen toegankelijkheid uit. In de 70 m lange, open ruimte vloeien de functies in elkaar over. De multifunctionele zaal in het midden biedt ruimte voor een breed cultureel programma met o.a. film en toneel maar ook de kerkdienst voor de bewoners op zondag. Het integreren van de multifunctionele zaal met een mogelijke geluidsbelasting van 100 dBA in een woongebouw was een complexe technische uitdaging.

Innovatieve rietgevel

Het grootschalige gebouw is zorgvuldig ingepast in de kleinschalige dorpsomgeving van Nieuwkoop door de geleding in de gevels en de verscheidenheid in gevelmaterialen. Geïnspireerd door het riet rond de Nieuwkoopsche Plassen heeft LEVS een ontwerp gemaakt met een innovatieve gevel van dit traditionele materiaal, de eerste rietgevel met brandcertificaat in Nederland.

Info

Opdrachtgever
Woningstichting Nieuwkoop, Latei projectontwikkeling
Ontwerp
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
Projectteam
Lian van de Ven, Ulf Bjällerstedt, Femke Kamp,Jasper Selten, René Konijn, Marcia de Groot
Programma
8.000 m² wonen met zorg (3 PG woongroepen, dagopvang en tijdelijke verpleegunits, 52 somatische woningen en zorgwoningen), 2.000 m² Kulturhus (multifunctionele zaal, bibliotheek, café-restaurant en infobalies)
Locatie
Nieuwkoop
Jaar
2007 – 2012
Aannemer
J.P. van Eesteren TBI Bouw
Fotografie
Marcel van der Burg, LEVS architecten