LEVS Hogekwartier veld2 04 1

Hogekwartier veld 2

Een afspiegeling van de stad

Hogekwartier veld 2, Amersfoort

Een gebouw als afspiegeling van de stad. Dat is wat er op veld 2 van het Hogekwartier in Amersfoort is ontstaan. Koopwoningen, sociale huur, zorg- en eengezinswoningen, ze komen allemaal samen in een samenhangend en ontspannen geheel aan de oostelijke ingang van Amersfoort. De spectaculaire W-vormige steunpilaar aan de voorzijde benadrukt de relatie tussen woontoren en het leven langs de straat. Deze plek in de herontwikkelde, naoorlogse wijk zet samen met het reeds bebouwde veld 1 de toon voor een nieuwe wijk.
LEVS Hogekwartier schema stadsentree
Concept stadsentree

Nieuwe impuls

De oostelijke entree van Amersfoort is ingrijpend vernieuwd. De Hogeweg duikt in de nieuwe opzet onder de buurtas door en geeft deze hoek van de stad een impuls met veel wonen en een topsportbad aan weerszijden. De bestaande naoorlogse wijk werd daarvoor gedeeltelijk gesloopt. Aan de overzijde van de Hogeweg ligt het eerder bebouwde veld 1. Samen omarmen de twee gebouwen de nieuwe oostelijke entree. LEVS maakte het ontwerp voor veld 2, als onderdeel van hetzelfde stedenbouwkundig plan door KCAP.

LEVS Hogekwartier1a
Oostelijke stadsentree dicht bij het centrum
LEVS Hogekwartier schema programma
Woonprogramma

Ons ontwerp bestrijkt een groot blok, van 19.000 vierkante meter, en bevat een uitgebreid woonprogramma. Toch sluit het gebouw in schaal en karakter aan op de kleinschalige bebouwing aan één kant en het nieuwe masterplan aan de andere kant. Met 133 koop-, sociale huur-, zorg- en eengezinswoningen en een breed scala aan woontypologieën wordt met dit project een typisch hedendaagse woonopgave behandelt.

LEVS Hogekwartier schema volume
Volume- en gevelconcept

Herkenbare schaal

Het appartementengebouw is opgedeeld in drie delen met portieken voor drie en vijf woningen en voor zorg-appartementen. Zo ontstaat ondanks de grootte van het plan een herkenbare schaal. De delen zijn met elkaar verbonden door een plint, een betonnen rand die per eenheid verder omhoogloopt. De plint doet denken aan de sokkel van een kunstwerk, een klassieke manier om met een andere materialisatie de verbinding van een gebouw met de straat te benadrukken. In de toren zorgt dit voor een samenhangend en krachtig geheel, wanneer de plint om alle hoeken doorloopt.

De grondgebonden woningen met tuin en de appartementen met grote balkons liggen aan een gemeenschappelijke, groen ingerichte binnentuin boven op een ondergrondse parkeergarage. Hier kunnen bewoners elkaar makkelijk ontmoeten. Het opengemaakte blok biedt over een brede trap toegang tot de binnentuin. Hierdoor ontstaat een semi-openbaar gebied dat past binnen de context van de omliggende na-oorlogse structuur.

Ambachtelijke materialisatie

Met verschillende kleuren baksteen zijn duidelijke onderlinge verschillen tussen- en binnen de volumes gemaakt. Middels warme tinten geel, oranje en donkerrood ontstaat een intieme woonomgeving. Het metselwerk onderscheidt zich door een spel van metselverbanden in verschillende stijl. Er zit wel een duidelijke overlap in: de kleuren komen in elk ander deel terug en zorgen voor een duidelijke verbinding en eenheid. Met lichte betonnen banden wordt het geheel van een kadrering voorzien die de subtiele variaties in hoogte benadrukt en vanzelfsprekendheid meegeeft.

Zo krijgt het gebouw karakter van alle kanten. Elk is met zorg voor de eigen kwaliteiten ontworpen. Er zijn grote hoogteverschillen en contrasten, zodat nergens een eentonig beeld ontstaat. En middels ruime, individuele balkons wordt ieders privacy in het ontwerp zoveel mogelijk gewaarborgd. Daarnaast liggen bijna alle buitenruimtes goed op de zon. Langs trappen en tuintjes is aan alle kanten de toegang tot de openbare ruimte makkelijk en uitnodigend gemaakt. Het gebouw raakt zo verankerd in de omgeving.

Ik denk dat ik namens alle eigenaren spreek als ik zeg dat wij zeer trots zijn op ons mooie gebouw en onze prachtige woningen.

Bewoner

Woonvariatie

Tegelijk met verdichting en diversificatie van woningbouw, is er met veel zorg aandacht besteed aan de kwaliteit van elke woning. Van beschutting of uitzicht, optimale lichtinval en ruimtelijke indeling tot comfortabele toegang en relatie tot andere woningen. Daardoor kent het plan een grote mate van differentiatie. Een afspiegeling van de stad en haar inwoners.

Artistieke meerwaarde

Alleen de toren van vijftig meter is een prominente figuur langs de hoofdweg. Deze trapt af van zestien, negen en zes lagen naar de eengezinswoningen die aan de stadszijde op de aangrenzende naoorlogse woonwijk aansluiten. Het hele volume van de toren steunt aan de noordzijde op één kolom in vorm van een W. De hoge toren kraagt hier uit over het fietspad en de leidingen en kabels eronder. Zo wordt van een constructieve uitdaging een betekenisvolle verbinding tussen gebouw en stad gemaakt.

Info

Opdrachtgever
de Alliantie
Programma
19.000 m² met 133 appartementen, zorgwoningen en eengezinswoningen, 97 pp ondergrondse parkeergarage
Ontwerp
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
Projectteam
David Meijer, Ulf Bjällerstedt, Sunny Jessurun, Martijn Boer, Dennis Meijerink
Locatie
Amersfoort
Jaar
2011 – 2020
Aannemer
Van Wijnen
Partners
Amerpoort
Masterplan
KCAP
Fotografie
LEVS architecten, Aiste Rakauskaite, Your Captain Luchtfotografie