Het Hof

Stedelijk accent in het Paleiskwartier

Het Hof, 's-Hertogenbosch

Veelzijdig gebouw

Het appartementengebouw Het Hof vormt een markant stedelijk accent in het Bossche Paleiskwartier en is het ankerpunt van de route via de nieuwe Paleisbrug naar de binnenstad. Het veelzijdige gebouw heeft verschillende gezichten. Het programma behelst een mix van koop en huur, de sfeer varieert van intiem tot metropolitaans. Je kunt hier wonen in een rug-aan-rugwoning met uitzicht op het groene binnenhof, de boulevard of de Hofvijver, in een ruime doorzonwoning aan een galerij, of op grote hoogte in een penthouse in de kroon.

Variatie aan woningen

De in totaal 40.000 m² zijn samengesmeed tot een compact gebouw. Binnenin zijn bijna 40 verschillende woningplattegronden te vinden. Ruim 260 huishoudens op een oppervlak van 5.500m² benaderen een grootstedelijke dichtheid. Op de begane grond wordt gewerkt en zorgt horeca voor de nodige aanloop. Parkeren gebeurt in twee lagen onder de semi-openbare binnentuin, die ontsloten wordt met drie poorten. Onder de binnentuin bevindt zich ook de WKO-installatie.

Twee kleuren metselwerk

De architectuur van het plan is gelaagd, met twee kleuren metselwerk die elkaar afwisselen. De lichte zijde aan de vijverkant gaat over in een donkere zijde aan de Onderwijsboulevard. Terwijl het gebouw aan de straatkant nog aan een bolwerk doet denken, geeft de witte baksteen aan de andere kant een veel zachtere uitstraling. De vele balkons aan de binnen- en buitenzijde versterken het sculpturale karakter. De gevelgeleding creëert verticale accenten die bovenin worden doorgezet in een opvallende beëindiging.

De 'kroon'

De bovenste verdiepingen vormen letterlijk de kroon op het pand: de kantelen zijn bekleed met bronskleurig aluminium voor een gouden glansje, dat ’s avonds wordt aangezet met extra verlichting. Onder de afgeschuinde daken loopt de kamerhoogte op tot ruim vier meter. Net als ‘Wonen in Manhattan’ biedt de toren weids uitzicht over de omgeving: aan de ene kant het Bossche stadscentrum, en aan de andere kant – in plaats van Central Park – de weilanden buiten de bebouwde kom.

Info

Opdrachtgever
BV Ontwikkelingsmaatschappij Paleiskwartier
Ontwerp
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
Projectteam
David Meijer, Tibor Kis, Stefan Lippert
Programma
40.000 m² met ruim 260 woningen, 1.500 m² commerciële ruimte en 240 ondergrondse parkeerplaatsen
Locatie
's-Hertogenbosch
Jaar
2012 – 2017
Aannemer
Van de Ven Bouw en Ontwikkeling
Stedenbouwkundig plan
BDP.KHANDEKAR