Havenmeester10

Accent aan de nieuwe haven

Havenmeester10, Zutphen

Geschiedenis als inspiratie

Aan de kop van de nieuwe Noorderhaven in Zutphen staat een nieuw appartementengebouw met 6 tot 8 lagen en 13 grondgebonden woningen na een ontwerp van LEVS. In het voormalige industriegebied tussen binnenstad en de IJssel heeft ‘Havenmeester10’ als hoogste gebouw en direct aan de nieuwe haven, een markante positie. In de architectuur komen de verschillende aspecten van de locatie terug. Sheddaken, verticale gemetselde penanten en grote glazen puien verwijzen naar de industriële geschiedenis, karakteristieke witte gevels en de witte belijning naar het typische Zutphense stadsbeeld.

Uitzicht op de haven

Het appartementengebouw is georiënteerd op de middagzon en bevat 34 ruime 3- tot 5-kamerwoningen en een commerciële plint van 730 m². De grote balkons bieden een royaal uitzicht over de haven. Onder het gebouw is een parkeergarage voor de bewoners van de appartementen.

Twee gevelconcepten

Beide straten met grondgebonden woningen krijgen een andere uitstraling. Aan de zuidzijde, tegenover de oude industriepanden, krijgt het korte blokje met het donkere metselwerk en horizontale belijning een stoere uitstraling. De acht woningen aan de noordzijde zijn duidelijk individuele panden, met witte gevels en witte ornamentering door horizontale belijning.

Collectief groen

Op het binnenterrein is een combinatie van privétuinen en collectief groen. De woningen van LEVS vormen samen met twee door De Zwarte Hond ontworpen gebouwen één blok. Het gebied was ooit een industriehaven, maar deze is later gedempt. Volgens het stedenbouwkundig plan van KCAP is de haven opnieuw aangelegd en sinds eind 2015 weer gevuld met water.

Info

Opdrachtgever
Heijmans Vastgoed
Ontwerp
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
Projectteam
Marco Rats, Martijn Tjassens Keiser, Raphael Naef, Bart Beentjes
Programma
34 appartementen, 13 grondgebonden woningen
Locatie
Zutphen
Jaar
2014 – 2018
Masterplan
KCAP
Landschapsontwerp
LODEWIJK BALJON landschapsarchitecten
Fotografie
Marcel van der Burg, LEVS architecten