LEVS Havendreef3

Havendreef

Juweel aan oude haven

Havendreef, Heemstede

In Heemstede is het voormalige industriegebied aan de haven getransformeerd tot een aantrekkelijke leefomgeving. LEVS ontwierp in het project Havendreef een stralende compacte toren, met telkens twee appartementen per laag, en een rij 4-laagse terraswoningen aan het water.

Compact ensemble

De gebouwen staan op een gemeenschappelijk dek met daaronder een 2-laagse parkeergarage voor de bewoners van de woningen en van de wijk. Een openbare steiger met ligplaatsen verbindt wijk en woningen met het nieuwe horecapaviljoen onder de toren.

Gestapelde penthouses

De gevel van deze ranke, lichte toren bestaat grotendeels uit glas en bronskleurig aluminium. Verticale staanders omzomen als een voile de royale terrassen rondom de toren. Hiermee is elk appartement rondom beloopbaar, als gestapelde penthouses. Horizontale witte aluminiumbanden doorbreken het ritme van de staanders en geven het gebouw een verticale en statige opbouw. De ranke toren heeft een flexibele opzet met een of twee woningen per laag van verschillende afmetingen. De toren zweeft boven het water en het paviljoen. Dit is mogelijk gemaakt door de bijzondere constructie die in de eerste woonlagen zichtbaar is.

Riante woningen met eigen steiger

Het dek verbindt de toren met de rij terraswoningen. Bijzondere metselwerkverbanden en de subtiele parcellering geven de woningen een individuele uitstraling. De terraswoningen zijn intern verbonden met de parkeergarage en berging. De woningen van drieënhalve laag hebben een ruimtelijke en lichte doorsnede, met een woonkeuken aan het dek en woonkamer op de eerste woonlaag. In het schuine lessenaarsdak met zonnepanelen ligt op de middagzon een subtiel dakterras verborgen.

Info

Opdrachtgever
HBB Groep
Programma
10.200 m² BVO met 15 appartementen in de toren, 14 grondgebonden woningen, 2-laagse ondergrondse parkeergarage voor bewoners en buurt
Ontwerp
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
Projectteam
Ulf Bjällerstedt, Sietse Bolhuis, Thomas Wellink
Locatie
Heemstede
Jaar
2014 – 2020
Aannemer
HBB Groep
Landschapsontwerp
VLUGP
Fotografie
LEVS architecten, Your Captain Luchtfotografie