Alle Nieuws

Carbon Cost Tracker: parametrisch inzicht in klimaatimpact en kosten

11 januari 2024

LEVS3 CCT interface
LEVS4 CCT monitor
LEVS2 Cb D CCT
LEVS1 CCT animatie

LEVS presenteert: de Carbon Cost Tracker. Realtime parametrisch inzicht in klimaatimpact en kosten.

Het afgelopen jaar hebben wij gewerkt aan een vervolg op ons onderzoek naar carbon-based design. Vandaag presenteren we met trots de Carbon Cost Tracker, een all-in-one parametrische tool om realistische oplossingen voor het verkleinen van de klimaatimpact van een gebouw te vinden.

Met de CCT verkennen we in korte tijd de basisparameters van een ontwikkelopgave en krijgen we direct inzicht in de relatie tussen kwalitatieve plattegronden, BVO/GO, klimaatimpact en bouwkosten.

We ontwikkelden de CCT mede als onderdeel van het onderzoeksprogramma 'Geïndustrialiseerde Emissieloze Hoogbouw in de G4', onder leiding van TNO en AMS. Diverse werkgroepen werkten in dit project gedurende één jaar aan ieder één aspect van een duurzame toekomstige bouwketen. LEVS paste de CCT toe op een hoogbouw-casus, met CO2-data van Witteveen+Bos en bouwkosten-data van VGG.

Wat doen we met de CCT? LEVS doet haalbaarheidsstudies voor overheden en opdrachtgevers, die op zoek zijn naar de optimale uitgangspunten voor een gebouwde omgeving in lijn met de klimaatdoelen.

Bijvoorbeeld:

-> Opzichzelfstaande klimaatstudies op niveau van stedenbouw of gebouw

-> Geïntegreerde klimaatstudie als onderdeel van een tendertraject

-> Aanvullende studie binnen bestaande opgave tbv optimalisatie.