LEVS Parkstad 11 Ossip van Duivenbode min

Roseknoop

Robuuste architectuur, sociaal wonen

Roseknoop, Rotterdam

Sociale huur op z’n Rotterdams. Dat is Roseknoop. Rotterdam Zuid vernieuwt en verdicht met een brede mix van woningen. Ons ontwerp voor het blok, op de centraal-zuidelijke hoek van het stedenbouwkundig plan voor Parkstad, is een stoer Rotterdams gebouw dat nadrukkelijk voorziet in ruime, sociale gezinswoningen. Buurtbewoners krijgen er voorrang. De architectuur is robuust, met krachtige ronde vormen en grof, goudbruin metselwerk. Panoramische puien zorgen voor spectaculair uitzicht en openheid.

Aansluiten op hoog Rotterdam

De toren en het galerijblok zijn georiënteerd aan de Putselaan – een belangrijke verkeersverbinding in Rotterdam Zuid. De overige woningen zijn gelegen aan de bestaande Hilledijk en twee nieuw te maken woonstraten. Aan deze kant grenst Roseknoop aan het park. Vanwege de naastgelegen dijk ligt het maaiveld in de woonstraten 1,8 meter hoger dan bij de hoek Hillendijk-Putselaan. De toren heeft 15 bouwlagen en een weefpatroon in de volledige gevel, en is daarmee een hoogteaccent in het grotere gebied.

Schaal, ritme en kleur van de buurt

De buitengevel is opgebouwd uit één expressieve, roodbruine baksteen. De steen wordt horizontaal en verticaal verwerkt in een vlechtpatroon, om de toren zo een alzijdige, bewegende huid te geven. Geleding vindt plaats door het oplopende maaiveld, variaties in gevelbeeld en dakrandhoogtes. Naast te zorgen voor een vloeiende samenhang refereren de ronde, gesloten hoeken naar de ter plekke veel voorkomende afgeschuinde hoeken. Deze hoeken binden het, samen met de doorgaande gevelbanden en dakranden, bij elkaar.

Ruimte om te leven, ruimte om te groeien

Roseknoop biedt uitzonderlijk grote woningen aan voor het sociale segment: ruime eengezinswoningen aan een groene straat in de laagbouw en ruime appartementen met spectaculair uitzicht in de toren. Roseknoop staat voor menswaardige woonkwaliteiten in een trots gebouw, een waardevolle toevoeging aan de trotse stad Rotterdam.

 
LEVS Parkstad appartementen grijs
Woningvariatie appartementen

In het midden van het alzijdige blok ligt een binnenterrein met de achtertuinen van de eengezinswoningen en een collectieve tuin, waar de bewoners elkaar kunnen ontmoeten. De plint van het galerijblok geeft ruimte voor een maatschappelijke invulling of een horecafunctie, en omvat verder de entree en andere gemeenschappelijke functies.

Info

Opdrachtgever
Hef Wonen
Programma
17.600 m² met 137 sociale huurwoningen waarvan 113 appartementen en 24 eengezinswoningen, tweelaags half verdiepte parkeergarage, 400m² commerciële ruimte
Ontwerp
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
Projectteam
Daan Goedhart, Juul Reusen, Sunny Jessurun, Natalia Yakovleva, Dennis Meijerink
Locatie
Rotterdam
Jaar
2018 – 2023
Aannemer
Remmers Bouwgroep
Stedenbouwkundig plan
Palmbout Urban Landscapes
Fotografie
Ossip van Duivenbode, LEVS architecten