Lewehof

Binnendorpse verdichting

Lewehof, Uithuizen

Attractief wonen voor jongeren

Dit plan in het dorpshart van Uithuizen past binnen het landelijk streven om 'binnenstedelijk’ te bouwen, dorpskernen te versterken en zo het Groningse platteland te ontzien. LEVS maakte hier voor de jonge doelgroep een eigentijds ontwerp dat toch aansluit op de omgeving.

Appartementengebouw met dorpse schaal

De nieuwe starterswoningen liggen in een straat met wonen, horeca en winkels. Het plan voegt zich in de context van de omliggende gemengde bebouwing met een typische Groningse boerderij, jaren 30 woningen en statige herenhuizen. Het project bestaat uit twee volumes die, versprongen ten opzichte van elkaar, de rooilijn van straat volgen.

Eigentijds gedetailleerd

Het ontwerp is geïnspireerd op de klassieke, statige panden in Uithuizen, met twee lagen en een kap. Met de rode baksteen, antracietkleurige dakpannen en witte kozijnen is ook de materialisering regiogebonden. Toch heeft het gebouw met de stalen ligger tussen de verdiepingen en de expressieve gevel met verspringende kozijnen, een eigentijds uiterlijk met een strakke detaillering.

Info

Opdrachtgever
Stichting Uithuizer Woningbouw
Ontwerp
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
Programma
11 startersappartementen
Locatie
Uithuizen
Jaar
2008 – 2013
Aannemer
Plegt-Vos Bouwgroep
Fotografie
Marcel van der Burg, LEVS architecten